Prvo mjesto na Zlatnoj šparugi osvojili Trieštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski restoran "Il pettirosso" iz Trsta pobjednik je osmog izdanja Zlatne šparuge, održanog u gostionici "Lovac" u Kaldaniji kod Buja koja je osvojila drugo mjesto, odnosno Srebrnu šparugu i nagradu publike za najbolje jelo. Treceplasirani bio je slovenski restoran Skipper iz Kopra. Ovaj medunarodni kulinarski troboj svake godine oznacava uvod u Šparugadu, koja ce se po 14. put odvijati posljednjeg vikenda ovog mjeseca.

Kao predjelo je poslužen domaci ovcji sir s jagodama, jajem od prepelice, karameliziranim balzamicnim octom, podlogom od šparuge i pogacicom, takoder od tog šumskog ploda. Uslijedio je koktel šparuga u melunu s gamberima, a zatim dagnje punjene umakom od šparuga.

Cetvrto jelo bili su ravioli u kojima su bili komadici riba i šparuge, koje su u petom slijedu poslužene u košarici s palentom i razlicitim vrstama mesa. Posljednje se jelo najviše svidjelo uzvanicima, medu kojima su bili gradonacelnik Buja Edi Andreašic i predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce. Bio je to biftek punjen šparugama, uz krumpir i pomidorice. Jela su bila sljubljena s vinima Prelac iz Momjana i Gambaletto iz Krasice, te maslinovim uljima Nina Cinica iz Krasice.



- Svi su se kuhari jako potrudili u vizualnoj prezentaciji jela. Bili su vrlo kreativni, ali u vecini sljedova šparuga nije bila glavni, vec sporedni lik. Šparuga je veliki potencijal koji nismo dovoljno iskoristili i stoga cemo morati, kao što smo vec ucinili s tartufom, vinom i maslinovim uljem, organizirati edukacije i bolje je prodati, kazao je direktor Turisticke zajednice Istarske županije Denis Ivoševic.

Županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic zalaže se za zaštitu šparuga, koje se nekontrolirano beru. Naslijedeno bogatstvo Istre po njemu su teritorij, zemlja i šparuge na njoj, te je stoga Šparugada hvalevrijedna inicijativa koja stvara proizvod. Taj i drugi šumski plodovi nekoc su bili hrana za siromahe, a danas treba još više raditi na tome da se ponude kao vrhunski kulinarski specijaliteti.

U sastavu žirija bili su, osim Ivoševica, direktor TZ-a Buja Valter Bassanese, vinar iz regije Friuli i enogastronom Oscar Biaggi, glavni kuhar Šparugade Sebastian Jakac i koparski povjesnicar i književnik Matej Muženic. Voditelj veceri bio je gurman, pisac i publicist Drago Orlic, koji je u TZIŽ-u zadužen za gastronomske manifestacije. Glazbeni obod veceri dao je Trio Šaltin. Zlatnu šparugu organizirao je Mjesni odbor Kaštel uz pomoc TZ-ova Buja i Istarske županije.


Podijeli: Facebook Twiter