Prvo javno golf igralište u Istri

Područje budućeg golf terena kraj uvale Molindrio (J. PREKALJ)
Područje budućeg golf terena kraj uvale Molindrio (J. PREKALJ)

Pred dvanaest građana sinoć je u porečkoj Gradskoj vijećnici održano javno izlaganje prijedloga Urbanističkog plana uređenja golf igrališta Plava i Zelena laguna. Uz predstavnika izrađivača plana Davora Matticchija iz pulske tvrtke AD, plan je pred okupljenima izložio pročelnik gradskog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin.

Predloženi plan obuhvaća površinu od oko 70 hektara, uz uvalu Molindrio, južno od turističkog naselja Plava laguna i sjeverno od Zelene Lagune te zapadno od županijske ceste Novigrad - Poreč - Vrsar.

Riječ je o zemljištu pretežno u državnom vlasništvu te djelomično u vlasništvu Porečke i pulske biskupije i privatnih osoba, prekrivenom poljoprivrednom kulturom, šumom i maslinicima. Nalazi se unutar zaštićenog obalnog područja i dijelom je opremljeno infrastrukturom.

Osnovna namjena prostora je javno golf igralište, koje će ujedno biti prvo takvo u Istri, s pratećim građevinama i sadržajima, ali bez mogućnosti gradnje smještajnih kapaciteta.

Golf igralište oblikovalo bi se na način da dio nasada maslina ostaje, a dio bi se presadio na novu lokaciju.

Igralište se sastoji od 18 polja i vježbališta. Drugi sadržaj je klupska golf kuća površine oko 2.600 kvadrata, s maksimalno tri etaže namijenjene recepciji golf igrališta, odmoru i razonodi, smještene u blizini starog ulaza u Zelenu Lagunu i s parkiralištem predviđenim za oko stotinu automobila.

Druga predviđena građevina je kompleks servisnih objekata, predviđen kao tipična ruralna aglomeracija katne zgrade u obliku P+1 u nizu s gospodarskim dvorištem i otvorenim površinama za servisne aktivnosti.

Uz igrališta i građevine, ostale površine predviđene su za javno zelenilo i prometnice. Između obale i golf igrališta predviđen je obalni pojas od 25 metara zaštitnog zelenila. Predviđene su i vodena površina u obliku bunara i retencija, a pješačka komunikacija u dijelu oko županijske prometnice riješit će se pothodnikom. Matticchio je dodao da se paralelno s planom radi i studija utjecaja za okoliš.

Okupljeni građani nisu imali primjedbi na plan, a većina ih je izrazila pozitivno mišljenje. Što će biti s postojećom šetnicom uz more i kako će se navodnjavati golf tereni zanimalo je nezavisnu vijećnicu Snježanu Mekota.

Matticchio je odgovorio da nije predviđeno nikakvo ograđivanje, ali će morati postojati režim korištenja prostora golf igrališta. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter