Prvo izmještanje kolektora, pa parterno uređenje trga s dva parkirališta

Na centralnom dijelu trga bit će fontana i dječje igralište
Na centralnom dijelu trga bit će fontana i dječje igralište

U drugoj polovici godine, točnije nakon turističke sezone, kako nam je potvrdio pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, krenut će najvažniji gradski projekt - uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi. U ovogodišnjem proračunu za ovaj je projekt izdvojeno šest milijuna kuna, no, kako se projekt prelijeva u narednu godinu, a i predviđena dinamika realizacije je, otprilike, dvije godine, jasno je da će se za zapuštenu centralnu površinu Verude još više sredstva izdvojiti u 2017. godini iz gradske kase.

Fontana na centralnom dijelu

- Uređenje Trga kralja Tomislava predstavlja jednu od najznačajnijih gradskih investicija čijom će se realizacijom stanovnicima Verude, i općenito svim građanima, osigurati kvalitetno uređen javni prostor s pripadajućom infrastrukturom, zelenim površinama, uređenim prometom i ostalim elementima. Intenzivno nastavljamo sa započetim radnjama. Ishodovali smo svih sedam lokacijskih dozvola, a i ostala je dokumentacija spremna. U prvoj fazi planiramo izvođenje radova na preslaganju postojeće te izgradnja nove infrastrukture na području trga, te parterno uređenje trga, a ostale površine, koje su namijenjene Društvenom domu i Tržnici privremeno ćemo urediti kao parkirne površine, kaže pročelnik.

Prema Škuflićevom pojašnjenju, projekt je podijeljen na dvije faze. U prvoj će se izvesti infrastrukturalni radovi, premještanje kolektora, hortikulturalno uređenje s dječjim igralištem i samog centralnog dijelao trga gdje će biti smještena fontana, te uređenje platoa ispred banke i DM-a, odnosno osiguravanje parkiranih površina, prve do tržnice, a druge do zgrade gdje su smještene ginekološke ambulante i u produžetku na površini gdje se planira izgraditi Duštveni dom.

Radovi na jesen započinju izmještanjem i rekonstrukcijom glavnog kolektora Vidikovac - Veruda, od križanja Tomasinijeve ulice s Banovčevom, pa preko Široline ulice (parkiralište zgrade iza banke i DM-a) i trga sve do Doma sportova Mate Parlov, nakon čega će se iznova asfaltirati. Također, namjerava se rekonstruirati prometnica koja vodi iz Tomasinijeve prema Domu zdravlja Veruda te u nastavku prema samom trgu. Trenutno uska prometnica proširit će se za normalan dvosmjeran promet, uredit će se način parkiranja u samoj ulici te omanje parkiralište nasuprot ljekarne, a  s te ulice i dalje će se stizati na trg, odnosno do parkirne površine tržnice. Druga parkirna površina bit će između zgrade ginekoloških ambulanti i tržnice.

Hortikulturano uređenje, pak, protezat će se gotovo od samog Puljankinog "plavog marketa" do zgrade u kojoj je smještena Zajednica tehničke kulture, te na sadašnji plato smješten između zgrada, odnosno plato koji vodi prema Domu sportova Mate Parlov. Prije njega bit će središnji dio trga s fontanom, na kojem se namjeravaju organizirati razne manifestacije i kulturna događanja. U krajnjem dijelu trga, do zgrade u kojoj je smještena Zajednica tehničke kulture, namjerava se realizirati dječje igralište čiji će okoliš također biti hortikulturalno uređen.

Širenje prometnice kod Doma zdravlja

Ujedno se namjeravaju proširiti stepenice koje vode prema samoj tržnici s Tomasinijeve ulice, te, za početak, djelomično urediti plato uz zgradu banke i DM-a.

- Uz radove na području trga izvesti će se i rekonstrukcije obodnih ulica s izgradnjom kompletne infrastrukture. To se prvenstveno odnosi na dio Palladiove i Tomassinijeve ulice. Iz proračuna je za uređenje osigurano 6 milijuna kuna, dok će se preostala potrebna sredstva osigurati u 2017. godini. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter