Prvo i najvažnije je da izgradimo snažnu stranačku infrastrukturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na stranačkoj konvenciji održanoj koncem studenog pulski socijaldemokrati su za predsjednicu gradske organizacije SDP-a za naredne četiri godine izabrali tridesetogodišnju doktoricu znanosti Sanju Radolović. Mlada Puljanka zaposlena je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli gdje je voditeljica Ureda za istraživanje i projekte financirane iz EU fondova. Radolović je jedno od novih lica u lokalnoj politici, šest godina je članica Gradske organizacije stranke u kojoj je od 2013. godine donedavno obnašala dužnost tajnice. 

Ne bježim od suradnje s IDS-om

Nakon aktivnog angažmana u gradskom Savjetu mladih, te sudjelovanju u realizaciji programa i projekata za mlade kroz Start-up udrugu, Radolović se snažnije uključila u politiku na zadnjim lokalnim izborima održanim sredinom ove godine nakon kojih je, nakon što je izabrana s koalicijskih lista stranaka okupljenih oko SDP-a, postala potpredsjednica Gradskog vijeća Pule, te predsjednica Kluba vijećnika koalicije SDP-HSU- SDSS u Skupštini Istarske županije. Izborom za predsjednicu pulskog SDP-a preuzela je u ruke kormilo stranačke organizacije koja je u nekoliko godina prešla put od koaliranja i obnašanja vlasti s IDS-om, do traženja vlastitog političkog identiteta kroz žestoko oponiranje tom istom IDS-u, a različite koncepcije bile su svojevremeno i uzrok unutarstranačkom sukobu dvije struje koji je doveo do raspuštanja gradske organizacije i odlaska dijela dotadašnjeg članstva.

- Ne želim da se SDP ikada vrati na onih 8,19 posto glasova osvojenih na lokalnim izborima u Puli 2009. godine kad jesmo bili u koaliciji s IDS-om, ali smo na lokalnoj razini bili uistinu neprepoznatljiva stranka, odnosno stranka koja je u toj koaliciji funkcionirala samo na temelju tri dodijeljene fotelje. Da se razumijemo, ne bježim od suradnje s IDS-om i ne spadam u osobe koje IDS ili njezinog predsjednika doživljavaju kao nekakvu političku "crvenu krpu". Međutim, ta situacija iz 2009. godine se neće ponoviti. Ono što mi je prvo i najvažnije, to je da krenemo od sebe, izgradimo snažnu stranačku infrastrukturu i otvorimo se prema građanima. Što se suradnje s drugima tiče, naravno da ona mora postojati oko nekih krucijalnih projekata važnih za razvoj grada, za naše građane i za to ću se zalagati i u županijskoj Skupštini i u Gradskom vijeću. Moram priznati da je za sada tako koncipirana suradnja puno bolja u Županiji, no nadam se da će se ona vremenom preslikati i na gradsku razinu, kaže novoizabrana predsjednica pulskog SDP-a osvrćući se manje na prošlost, a više na budućnost i političke planove. 

Nabavka udžbenika i manji prirez

Od pulskih tema na kojima se SDP namjerava snažnije angažirati, Radolović ističe nastavak zalaganja za sudjelovanje Grada u sufinanciranju nabavke školskih udžbenika što, smatra, ne bi trebalo predstavljati preveliki proračunski izdatak, a ponavlja i stav o neopravdanosti povećanja prireza sa 7,5 na 12 posto, te povećanje cijena smještaja u dječjim vrtićima zbog čega će se SDP zalagati za postupno vraćanje tih stavki na staro. Radolović smatra i da bi manji komunalni doprinos poboljšao investicijsku klimu i pomogao pulskom gospodarstvu. Zalagat će se i za promjenu koncesijskog modela upravljanja kupalištima Valkane i Stoja koji se, kako kaže, unatoč dobrim namjerama, nije pokazao uspješnim te, po ugledu na primjerice Labin, za daleko učinkovitiji program energetske obnove fasada koje su, kaže, danas "ruglo našeg grada".

- SDP u Puli želi biti konstruktivna oporba i sigurno je da nećemo "pljuvati" po nečemu, odnosno kritizirati bez da predložimo ono što bi po nama bilo bolje rješenje. To nisam ni do sada radila, a ne namjeravam ni ubuduće, ali mislim da Pula može i treba bolje, a za to je potreban ozbiljan angažman kako aktualne pulske vlasti, tako i svih nas iz oporbe, zaključuje Radolović. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter