Prvo hrvatsko štivo o glumi pred kamerom


Redatelj Zvonimir Rumboldt, umjetnički asistent na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, objavio je prošle jeseni priručnik "Gluma pred kamerom". To je prvo štivo takve vrste objavljeno na hrvatskom jeziku, anedavno je predstavljeno i u Puli.

U priručniku su sustavno obrađeni parametri filmske glume (pripreme glumca, izrez, okvir, kut, rakurs, plan, markacija za glumce, repeticije…), te razlike između filmske i kazališne glume. Priručnik je, kaže njegov autor, namijenjen primarno studentima glume te filmske i TV režije, ali i svima koje, barem amaterski, zanimaju režija i gluma.

- Ovo nikako nije udžbenik glume jer bi bio deblji. Ovo je priručnik koji može pomoći onima koji nemaju iskustva glume pred kamerom, a već glume. Znalo se u prošlosti događati da student glume do dođe do diplome, a da nikad nije stao pred kamere, no to se sad promijenilo, kaže Rumboldt.

Njegov novi projekt je dugometražni dokumentarac o povijesti diskoteka u Hrvatskoj, ali diskoteka kao pojma prostora u kojem se, još od prve pariške 1953., puštaju ploče, a ne živa glazba, a ne samo disko glazbe 70-ih.

Zvonimir Rumboldt (1969., Split) 1996. upisao je filmsku režiju. Autor je dokumentarnog filma "Spomenik nulte kategorije", asistirao je Lukasu Noli u režiji filma "Svaki put kad se rastajemo", potom Ivanu Salaju u filmu "Vidimo se", a samostalno je režirao dugometražni igrani film "Lavanderman" i kratkometražni "Rom kom". Debitirao je i kao kazališni redatelj predstavom "Erotska masaža". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter