Prvih 75 zahtjeva za naknadu osvajačima medalja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski olimpijski odbor izdao je danas prvih 75 izvadaka od 96 zahtjeva iz evidencije osvajača medalja na olimpijskim igrama i svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama.

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o sportu od 30. srpnja te Uredba Vlade RH o pravu na mjesečnu naknadu osvajačima medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama, olimpijskim igrama gluhih i svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama koja je stupila na snagu 19. rujna, propisuju da osvajač olimpijske medalje ili svjetski prvak, da bi ostvario pravo na trajnu naknadu, mora navršiti 45. godinu života, biti hrvatski državljanin s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te ne smije biti pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora za počinjeno kazneno djelo.

U priopćenju službe za informiranje HOO-a stoji da su među podnositeljima zahtjeva i "hrvatski medaljaši s olimpijskih igara u Helsinkiju održanih davne 1952.", ne navodeći njihova imena, ali od osvajača odličja u Helsinkiju živi su zlatni veslači Duje Bonačić i Mate Trojanović, srebrni vaterpolist Zdravko Čiro Kovačić i nogometaš Vladimir Beara.

Među podnositeljima zahtjeva nije bilo najstarijeg hrvatskog osvajača olimpijskog odličja Željka Čajkovskog koji je 13. kolovoza 1948. godine, kao nogomtaš Dinama, igrao finalnu utakmicu olimpijskog turnira u kojoj je Švedska pobijedila Jugoslaviju sa 3:1. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter