Prvih 35 godina Alfa Time Banda

Alfa Time Band - Damir Grgurević, Karmen Vidović, Martina Valenta, Rino Prenc i Vedran Marić
Alfa Time Band - Damir Grgurević, Karmen Vidović, Martina Valenta, Rino Prenc i Vedran Marić

Alfa Time Band, jedan od najstarijih i najaktivnijih bendova s područja sjevernog Jadrana, pred 160 uzvanika ovih je dana u novigradskom hotelu Maestral proslavio 35 godina osnutka benda.

Na grandioznoj se proslavi okupio veći dio kolega koji su prohujali kroz ovaj prvenstveno pazinski bend tijekom gotovo pola stoljeća - čak šezdesetak glazbenika, a nakon pršuta, vina i slavljeničke torte, prisutni su se kroz razgovor i zabavni program, koji su vodili Dražen Turina Šajeta i Kristijan Nemet, a u kojem su nastupili Sergio Pavat, Replay band i Nikola iz Koktelsa, prisjetili samih početaka, ali i nebrojenih nastupa po ljetnim terasama, noćnim barovima, hotelima, feštama…

- Ranih osamdesetih bile su to fešte mjesnih zajednica, općina, proslave novih godina za koje smo uvijek bukirani, svirali smo počevši od pazinskog Spomen doma, motela Lovac, hotela Brioni i Histria u Puli do Riviere u Poreču. Interesantno nam je bilo, jer nisi nikad na istom mjestu, šarali smo, i baš zbog toga smo morali biti vrlo široki s repertoarom. Morao si "uloviti" i maturalne zabave, i svadbe, i seoske fešte, i ribarske fešte, i grand hotele, i sve moguće velike događaje, kongrese, razne simpozije, i domaću i stranu top listu, svakako zahtjevno, kaže Mick Jagger Alfa Time Banda, iskusni frontmen Rino Prenc koji je jedini u grupi ostao od samog početka.

- Toliko smo imali problema s tom grupom, šoldi ni bilo i oprema je bila loša, tako da nam je na svakom nastupu izgorio pokoji instrument, nekada i dva. Odmah smo morali mijenjati ime, pa već te iste 1981. godine postajemo Alfa Time Band. Svima je nekako tada ljubav bila prema rocku, međutim, vrlo brzo smo vidjeli da tu nema života, pa smo krenuli u zabavnu komercijalu, u disko glazbu '70-ih i '80-ih godina, pratili domaću i stranu estradu, prilagođavali se, uz puno vježbe i upornog rada, i velike ljubavi prema muzici, gurali dalje, kaže Rino dodajući da im se u samom početku priključuju Miran Fabris i Marino Golob, a neposredno poslije toga Elio Smoković, Slavko Kresina, Giuliano Bravar, te konačno kada im osvježenje u bend unosi odličan gitarist Vibor Kačan koji se iz Zadra doselio u Pazin. Vrlo su se brzo, negdje od 1984., okrenuli nastupima u turističkim objektima, a prve su takve nastupe ostvarivali u FKK (Frei Körper Kultur) kampovima kao što su Koversada i Petalon, a kasnije i svi drugi.

Kasnije se bendu pridružuju Klaudio Krajcar, Alfio Mejak, Alfredo Kocijančić, Danilo Majcan, Dražen Pliško te konačno Damir Grgurević iz Poreča koji je dio benda već 23 godine. Možda najljepši dio glazbene karijere upravo je stizao - nastup na dva megakoncerta u pulskoj Areni koja je prenosio HRT: "Moja domovina" 1993. i "Ljubav i mir" 1994. godine.

- Iskreno, umrli smo od straha kad smo stali ispred 12 tisuća ljudi. Vjerujte, od toga dana straha za grupu Alfa i za mene osobno, kao osnivača i voditelja benda, više nije bilo, kaže Rino dodajući da su tada snimili pjesmu "Vidimo se u Istri" koju je napisao poznati istarski aranžer Guido Mineo. Taj im je nastup otvorio suradnju s gomilom vrhunski hrvatskih glazbenika: Alenom Vitasovićem, Severinom, Jasminom Stavrosom, Mladenom Grdovićem, Eliom Piskom i Sergiom Pavatom i drugima s kojima su tada nastupali kao prateći bend po čitavoj Istri. Zahvaljujući poslu koji im se toliko razgranao nastupima po Istri, Rijeci i Sloveniji nisu, kao brojni drugi, otišli svirati zapadnu Europu. "To su uspomene koje se nikako ne mogu zaboraviti", kaže Rino dodajući da su stalno i neumorno morali učiti nove i nove repertoare bendova s kojima su svirali, a pošto nisu profesionalni bend imali su i vlastiti odgovoran posao, pa je "uvijek bila ta borba između muzike i posla".

Danas bend čine Martina Valenta, Karmen Vidović, Vedran Marić, Damir Grgurević i Rino Prenc.

- Razmišljali smo da uzmemo basista, ali smo se odlučili na dvije pjevačice s kojima nastupamo zadnjih deset godina, što se pokazalo kao pun pogodak. Šteta da ih nije i tri, kaže Rino u zezanciji, da bi potom ozbiljno dodao da se radi o odlično potkovanim mladim glazbenicama. Martina Valenta iz Pazina prije je nastupala u Rožicama, a zna svirati i klavijature ako treba. Karmen Vidović iz Buzeta tek je tri mjeseca u bendu, ali sa širokim glazbenim iskustvom te također svira klavijature i nešto manje gitaru. Najčešće vježbaju kod Rina u Kringi, ili kod Vedrana u Marićima, a upravo su prije tri mjeseca objavili novi singl - Biska kojeg prati spot.

- Gotovo da se ne sjećam da smo u tih 35 godina ijedan koncert otkazali. Vjerujem da nas prije svega drži veliko prijateljstvo, dobro raspoloženje i energija, i zato smo tako dugo opstali. Svakako je tu važna i moralna podrška obitelji koja nas trpi, zaključuje Rino dodajući kroz šalu "mnogo smo dosad postigli, a ča bimo tek bili da znamo svirat". (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter