Prvi veci ulovi pred zapadnom obalom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujuci lijepom i stabilnom vremenu, pravoj bonaci, srdela je vec pocela "raditi", kako kažu ribari za skupljanje u jatima pa se mogu uloviti i vece kolicine. Cak i prije rujanskog mraka, kada se pred zapadnom obalom Istre love najvece kolicine srdele, koja u ovo doba godine na svom putu uz obalu dolazi na naše podrucje.

Na ribarskom dijelu luke Valdibora u cetvrtak ujutro zatekli smo 15 ribarskih brodova, uglavnom istarskih i po koji kvarnerski. Nakon cjelonocnog posla ribari u tišini probiru plavu ribu i ukrcavaju je na kamione hladnjace da bi što prije pošli na pocinak. O cijenama ribe malo tko zbori. Valja je uloviti dok je ima, predati nekom od kupaca pa cekati da je plati.



U tome, saznajemo, sada je najbrža Podravka, koja je ušla u biznis s plavom ribom otkupivši brend Eva zadarske Adrije. Za manje kolicine ribe, koja se preraduje preko podravskog prehrambenog diva, naplata stiže za idealnih 45 dana.

No, ni Podravka ne otkupljuje puno pa su ribari prisiljeni predati srdelu rovinjskoj Mirni ili zadarskoj Adriji, koje su im mahom dužne za prošlogodišnji ulov. Kada ce dobiti za ovogodišnji, tek ce se vidjeti. Sva tri glavna otkupljivaca srdele za preradu uskladila su cijene na 3,1 kunu. Prošle su se godine u ovo vrijeme placale 3,3 kune po kilogramu!

U kolovozu je zbog prelovljenog talijanskog dijela Jadrana u Italiji fermopesca pa Talijani otkupljuju našu ribu. Lani, kada su u kolovozu bili manji ulovi, placali su srdelu po deset kuna za kilogram. Ove je godine ulov veci pa su cijenu snizili na cetiri-pet kuna.

Najbolje prolaze ribari koji imaju svoje ribarnice ili im ulov otkupljuju trgovci ribom na malo. U ribarnicama je cijena srdele i dalje 20 kuna pa se u direktnoj prodaji najviše zaradi. Hrvati su, medutim, mali potrošaci ribe, a od vece potrošnje ih odvracaju visoke cijene te su ribari prisiljeni davati ribu u otkup.

Uz padajuce otkupne cijene, rebnula ih je i povišena cijena plavog dizela, koji je opet premašio cetiri kune. Srecom, država kroz gorivo uzima, ali nešto i vraca. Još je uvijek, naime, na snazi poticaj za ulov sitne plave ribe. Od predaja ocevidnika o ulovu, za tri do šest mjeseci ribari dobivaju 0,35 kuna po kilogramu.


Podijeli: Facebook Twiter