Prvi ukopi na novom dijelu groblja sredinom veljače

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je proširenje gradskog groblja u Puli odrađeno u roku, a prema najavama direktora Monte Gira Darka Buršića prvi ukopi na novom dijelu trebali su biti već u siječnju, no to se ipak neće dogoditi prije sredine veljače.

Naime, kako saznajemo od direktora Buršića, tijekom gradnje u sektoru jedan, dijelu pored glavnog ulaza, otvorile su se neočekivane kaverne koje je trebalo ispuniti. U sektoru dva, dijelu koji se nastavlja na stari dio groblja, tijekom radova su morali micati veliki nasip, a sve je to privremeno stopiralo radove.

- Zbog tih neočekivanih prepreka, koje su uspješno savladane, morali smo ići u izmjene glavnog projekta. Tako smo konkretno u tom drugom dijelu, umjesto u visinu, u jednom redu niša gradili ispod razine zemlje za još dva metra i dobili tako niše za četiri, odnosno tri kase.

U jednom kutu bila je loša stijena u podlozi pa nismo mogli bušiti pikamerom uz stari zid groblja pa smo i tu izgradili niše umjesto grobnica. Tako su umjesto prvotno planiranih 1.119 mjesta sada dobivena 1.124 grobna mjesta, rekao je Buršić.

Pojašnjava da su sada te izmjene predali nadležnim institucijama koje su im već izdale izmijenjenu lokacijsku dozvolu, sada s tom dokumentacijom moraju zatražiti tehnički pregled novoizgrađenog dijela groblja, a ako ga prođu, u što direktor ne sumnja, tada će dobiti uporabnu dozvolu i tek onda mogu započeti s ukapanjima.

- Kao što sam već i rekao, mi ćemo tijekom ove godine nastaviti pripremati dokumentaciju i za dodatno proširenje pulskog groblja, ali i za proširenje groblja u Štinjanu.

Za štinjansko groblje već imamo prijedloge u granicama koje definira GUP. S tim prijedlogom ćemo potom ići u Mjesni odbor gdje ćemo u razgovoru s mještanima pokušati saznati koje su njihove potrebe, ustvrdio je direktor Buršić.

Iako gradski vijećnici ne trebaju amenovati te planove jer se oni uklapaju u važeći GUP, Grad Pula treba Monte Giru dati pravo građenja kao svom trgovačkom društvu, da mogu umjesto Grada i nadležnog odjela poduzimati mjere i po pitanju gradnje, izrade dokumentacije i dobivanja potrebnih suglasnosti.

- Kada je riječ o proširenju gradskog groblja u Puli, tu je nužno prije svega ishoditi dozvole za sitno čišćenje terena od Šumarije. I tu bi moglo biti problema jer je to državno zemljište pa nas tu država može kočiti s obzirom na to da su se po novoj odluci upisali na sve što je šumsko područje.

Istina je i da nam je država dužna pomoći, ali mi moramo proći tu proceduru bez obzira na krajnji ishod i stav države, istaknuo je Buršić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter