Prvi u Istri: Poreština u petoj internetskoj brzini!

Poreč je prvi istarski grad koji pokreće projekt brzog interneta (MILIVOJ MIJOŠEK)
Poreč je prvi istarski grad koji pokreće projekt brzog interneta (MILIVOJ MIJOŠEK)

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić i prokurist zagrebačke tvrtke Lator Tomislav Majnarić potpisali su u ponedjeljak ugovor o izradi dokumentacije za razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta.

Time se pokreće projekt kojim bi se stanovnicima Grada Poreča i okolnih općina, kao prvima u Istri, omogućio pristup brzom internetu - iznad 30 megabita. Područje na koje se odnosi ugovor obuhvaća Grad Poreč i općine: Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan (navedena aglomeracija prema popisu stanovništva iz 2011. godine obuhvaća 29.349 stanovnika).

Ugovor vrijedan 159 tisuća kuna

Ugovor je vrijedan 159 tisuća kuna bez PDV-a, a u najvećem ga dijelu (146 tisuća kuna) financira Ministarstvo gospodarstvo, a sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. U projekt se krenulo zajednički budući da veći broj stanovnika nekog područja može povećati komercijalni interes teleoperatera za ulaganje u telekomunikacijsku infrastrukturu.

- Projekt širokopojasne infrastrukture od velikog je značenja za područja koja nisu od komercijalnog interesa za telekomunikacijske operatere, te je potrebno zajedničkim radom osigurati kvalitetnu informacijsku strukturu kroz izgradnju svjetlovodnih distribucijskih mreža, kazao je gradonačelnik Štifanić dodavši da će projekt mnogo značiti kako za gospodarstvo ovog područja, tako i za turizam. Majnarić je rekao da će njihov zadatak biti priprema dokumentacije koja će omogućiti povlačenje sredstava iz europskih fondova za unapređenje telekomunikacijske infrastrukture, koja će svim građanima i poslovnim subjektima omogućiti značajno bolje telekomunikacijske usluge.

Brzi internet za sve žitelje

Prema ugovoru, rok za dovršetak pripreme dokumentacije je pet mjeseci od dana potpisivanja. Uključivat će izradu studije izvodljivosti, izradu plana razvoja širokopojasne infrastrukture, potporu jedinica lokalne samouprave u provedbi javne rasprave te izradu konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastrukture uključujući razmatranje i uključivanje primjedbi i komentara zaprimljenih tijekom javne rasprave.

Nakon izrade projekta planirano je po modelu javno-privatnog partnerstva odabrati najpovoljnijeg operatera te s njime kandidirati projekt na natječaj Europske unije. U projekt se krenulo zbog učestalih upita građana prema teleoperaterima za omogućavanjem usluge brzog interneta, što je dosad moglo biti ostvareno tek pojedinačno, a ovim bi se projektom usluga omogućila svim žiteljima. Naime, super brzi internet zasad postoji samo u gušće naseljenim dijelovima većih hrvatskih gradova poput Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, odnosno ondje gdje je postojao komercijalni interes teleoperatera. Stoga se na europskoj razini pristupilo strategiji razvoja širokopojasnog pristupa interneta za manje sredine koja uključuje programe sufinanciranje izgradnje svjetlovoda (optičkih kabela) ili nadogradnje postojećih telekomunikacijskih sustava.

Takav model razvoja širokopojasne infrastrukture zaživio je u susjednoj Sloveniji, dok je u Hrvatskoj tek počelo u Poreču i gradu Krku. U slučaju da se sve bude odvijalo prema planovima, i ako EU odobri sredstva, ova bi usluga u idealnim uvjetima svim građanima trebala biti na raspolaganju za oko dvije i pol godine, najavljuju iz Grada Poreča i tvrtke Lator. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter