Prvi u Istri izradio dokument o klimatskim promjenama i vremenskim uvjetima

Iz filma 'Montevideo, vidimo se'
Iz filma 'Montevideo, vidimo se'

U sklopu provedbe EU projekta Life SEC Adapt, gradsko poduzeće Parentium u suradnji s Gradom, ovih je dana izradilo dokument pod nazivom «Trenutno stanje i buduće promjene klimatskih pokazatelja». Taj je dokument uvod u strategiju prilagodbe klimatskim promjenama grada Poreča, čime je ujedno postao prvi grad na području Istre koji je izradio dokument čija je svrha davanje prikaza stvarnog i trenutnog stanja klimatskih pokazatelja, kao što su temperatura i količina oborina na tom području. Ali i projekcije budućih promjena u razdoblju do 2100. godine sukladno mogućim europskim scenarijima kretanja emisija stakleničkih plinova u navedenom periodu. 

Klima na Zemlji se stalno mijenja

Klima na Zemlji se mijenja. Učinci ovih promjena prisutni su diljem svijeta, a klimatske će promjene imati značajan utjecaj po ljudsko zdravlje, sveukupno društvo i gospodarstvo i utjecat će na sve sektore, od poljoprivrede do vodnih resursa. Rastući broj prirodnih katastrofa sve će više utjecati na gospodarski rast, dok sve više dijelova svijeta biti pod utjecajem promjenjivih i ekstremnih vremenskih uvjeta. Dosadašnji pokušaji usmjereni na ograničavanje količina emisija stakleničkih plinova na globalnoj i svjetskoj razini nisu polučili zadovoljavajuće rezultate, i svijet se mora pripremiti na izazove koje sa sobom nose klimatske promjene. Sam po sebi, postupak ublažavanja nije dostatan alat u borbi protiv klimatskih promjena, te će stoga, svaka zemlja morati proći postupak prilagodbe klimatskim promjenama. Zbog navedenih razloga i klimatskih izazova, Grad Poreč upravo još 1. rujna 2015. godine započeo s provedbom EU projekta pod nazivom Life Sec Adapt, odnosno „Upgrading Sustainable Energy Communities in Mayor Adapt Initiative by Planninig Climate Change Adaptation Strategies“. Poreč je 5. srpnja 2016. pristupio novom integriranom sporazumu gradonačelnika o klimi i energiji, i na taj način postao jedan od prvih šest gradova potpisnika novog sporazuma Hrvatskoj. 

U Poreču znatno zatopljenje 

Istraživanje provedeno kroz izradu ovog dokumenta ukazuje na činjenicu da je na području Poreča prisutno značajno zatopljenje, kako na godišnjoj tako i na sezonskoj skali, te da količina oborina pokazuje slabu tendenciju povećanja u svim sezonama, osim ljeti kada se uočava blago smanjenje oborina. U periodu do kraja 21. stoljeća na području grada Poreča može se očekivati da će pojava ekstremnih vremenskih događaja kao što su toplinski valovi i olujna nevremena praćena obilnim oborinama biti sve učestalija i intenzivnija, ljeta biti sve toplija i suša, a zime sve vlažnije. Osim predstavljanja rezultata provedenog istraživanja, u dokumentu je dan i strateški okvir trenutnog političkog konteksta na svjetskoj, europskoj i nacionalnoj razini, te su dane točne smjernice vezano uz provedbu aktivnosti u postupku izrade strategije prilagodbe klimatskim promjenama. Kroz provedbu projekta Life SEC Adapt, Grad Poreč i gradsko poduzeće Parentium, u studenom 2016. godine izradili su i izvješće o procjeni trenutnog stanja klimatskih pokazatelja za područje Poreča, a trenutno se prikupljaju podaci za izradu Procjene ranjivosti i rizika sektora od posebnog interesa za ovo područje. (Ivan GRGAT)

 


Podijeli: Facebook Twiter