Prvi u Hrvatskoj proizvode peci na pelete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obiteljska tvrtka TRO-SIMD iz Šorici kraj Kanfanara prva je u Hrvatskoj krenula s proizvodnjom peci na pelete. Ove peci su dosta popularne u inozemstvu - prema podacima dostupnim na internetu, a prema trenutnim cijenama goriva, grijanje ovim pecima je 80 posto jeftinije od grijanja lož-uljem, 50 posto od plina i 30 posto od struje.

Minimalna cijena peci na pelete na našem tržištu je od 10-ak tisuca kuna na više, a cijena kilograma peleta je oko 2 kune, te je prosjecna potrošnja pri grijanju kilogram peleta za sat vremena grijanja.

Tvrtka TRO-SIMD je bila poznata po proizvodnji inox bacvi i opreme od nehrdajuceg celika. A odnedavno su, ponukani stalnim rastom cijena energenata, prvi u Hrvatskoj poceli proizvodnju peci na pelet. Vec proizvode tri vrste peci za etažno grijanje, snage od šest do 10 kW, koje mogu zagrijati prostorije od 50 do 100 kvadrata.

U pripremi je proizvodnja peci na pelet za centralno grijanje, koje ce davati od 18 do 40 kW i moci grijati male i vece kuce. Sve ove peci su potpuno automatizirane pa ce se moci ukljucivati elektronski i mobitelima. Sve sadrže spremnik za gorivo, manje za jednodnevno, a vece za duži rad, do mjesec dana.

Tvrtka u Šoricima je brzo, bez oglašavanja i reklame, prodala prvu seriju od sto peci i sada radi na novoj. Da bi zadovoljili potrebe na tržištu, broj radnika ce povecati s pet na deset, a izgradit ce i novu proizvodnu halu, za koju su dobili gradevinsku dozvolu tek nakon intervencije Ministarstva graditeljstva.

Valja reci da Hrvatska godišnje proizvodi oko 200 tisuca tona peleta. Tek desetak posto te proizvodnje se troši u našoj zemlji, a ostalo se izvozi, iz cega se može vidjeti da imamo velike mogucnosti grijanja ovim najjeftinijim energentom. To je bio i razlog da su se osnivac tvrtke Silvano Trošt i njegovi sinovi Dragan i Mauro odlucili na proizvodnju ovih peci. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter