Prvi turisticki vodic za gluhe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razgledavanje grada na znakovnom jeziku kojim se služe gluhe osobe vec je drugu godinu jedna od turistickih ponuda Zagreba, a takvu ce mogucnost uskoro dobiti i gradovi na podrucju Istre i Kvarnera te Split i Dubrovnik.

Vanda Šagovac
, prvi hrvatski gluhi turisticki vodic, do sada je hrvatskom metropolom provela više desetaka grupa gluhih turista, a nakon što položi odgovarajuce ispite, svoju djelatnost namjerava proširiti na turisticki atraktivno priobalje.

Osim toga, ova Zagrepcanka uz potporu Ministarstva turizma promovirat ce hrvatske kulturne i turisticke potencijale na sajmovima u inozemstvu, a prvi je DeafNation World Expo u Las Vegasu, medunarodna konferencija gluhih osoba koju ce od 18. do 23. srpnja, procjenjuje se, posjetiti oko 50.000 gluhih osoba iz citavog svijeta.

Šagovac je prvi licencirani turisticki vodic za gluhe osobe u Europi, a takvu instituciju danas imaju tek rijetke europske države, Švedska, Francuska i Italija. Gluhim osobama koje dodu u Hrvatsku kao turisti ovakva turisticka usluga nema cijene jer im je razgledavanje grada, upoznavanje sa znamenitostima i poviješcu inace omoguceno jedino iz brošura i turistickih materijala.

Vanda je jedina gluha osoba koja je diplomirala na studiju turizma u Zagrebackoj školi za menadžment, a osim poslom turistickog vodica bavi se i turistickim menadžmentom. Do prakticne ideje koja ju je odvela na ovaj put došla je, kaže, sasvim slucajno.

"Uvijek sam voljela putovati, a u vrijeme rata, radeci sa završenom srednjom ekonomskom školom, odlucila sam promijeniti nešto u svom životu i upisala studij turizma. To mi je otvorilo mnoga vrata", dodaje.

Ideje o turistickom vodicu za gluhe osobe nije se, kaže, dosjetila sama, vec su je za vrijeme studija pozvali iz Dubrovnika jer im je trebao vodic za takvu grupu turista. Tada je shvatila da su potrebe za takvim turistickim vodicem velike i odlucila se upustiti u svoj projekt, za koji danas u Hrvatskoj ima puno interesa.

"Turisticki vodici iz Zagreba smatraju da to treba proširiti, ali to treba osmisliti i financirati. Moramo požuriti jer 2013. godine u Hrvatsku dolazi veliki cruiser s gluhim osobama, što ce biti nemoguce odraditi. Trebat ce mi 20 vodica samo za pocetak", smije se Vanda. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

Tri sata 500 kuna
Buduci da je znakovni jezik internacionalan, ova turisticka voditeljica nema problema u komunikaciji s turistima iz bilo kojeg kraja svijeta. Za obilazak grada treba joj, kaže, sat vremena više nego što traje uobicajeni obilazak jer gluhim osobama, osim razgledavanja grada, odredeno vrijeme treba za gledanje turistickog vodica dok govori. U Hrvatsku dolazi oko 12.000 osoba oštecenog sluha. Cijena razgledavanja iznosi 500 kuna po grupi za trosatni obilazak grada, a prvih 50 obilazaka Zagreba uz Vandino strucno vodstvo financira Turisticka zajednica Grada Zagreba. (O. A.)


Podijeli: Facebook Twiter