Prvi trag: U Vijetnamu uočeno gorivo na površini mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijetnamske ekipe za spašavanje koje tragaju za zrakoplovom Boeing 777 Malaysia Airlinesa koji je u subotu nestao na letu između Kuala Lumpura i Pekinga s 239 putnika i članova posade uočile su tragove goriva na površini mora.

- Vijetnamski zrakoplovi uočili su dvije mrlje goriva i stup dima oko 250 kilometara zapadno od otoka Tho Chu, ali još ne možemo potvrditi da to ima ikakve veze s nestalim zrakoplovom, rekao je doministar prometa Pham Quy Tieu. Dodao je da su u to područje, na kojem je pao mrak, poslani brodovi da dodatno istraže situaciju.

Kineski premijer Li Keqiang u međuvremenu je zatražio od malezijskih vlasti da i one nastave potragu za zrakoplovom u kojem su većina putnika bili kineski državljani.

Malezija je poslala nekoliko vojnih brodova i tri helikoptera u potragu za zrakoplovom Boeing 777-200ER, s kojim su kontrolori leta zabilježili zadnji kontakt kada je bio 120 nautičkih milja od malezijskog grada Kota Bharu, na istočnoj obali zemlje.

Francuska je ponudila da njena Agencija za istragu prometnih nesreća (BEA) pomogne u potrazi za nestalim zrakoplovom i eventualnoj istrazi ako se utvrdi da se dogodila nesreća.

Vijetnamski admiral Ngo Van Phat kazao je za Reuters da bi se prema kalkulacijama koje su navele malezijske vlasti o kretanju zrakoplova, moglo zaključiti da se on ipak srušio u malezijskim teritorijalnim vodama, 152 milje daleko od obala otoka Tho Chu, ako se uzme u obzir brzina leta zrakoplova i posljednja poznata lokacija.

Malezijski avioprijevoznik Malaysia Airlines objavio je da će normalno nastaviti sa svim ostalim letovima kako je i predviđeno. Riječ je o agenciji koja je stekla reputaciju kao jedan od najboljih avioprijevoznika u azijsko-pacifičkoj regiji kada je u pitanju sigurnost zrakoplova i ukupna usluga unatoč nekim novijim financijskim problemima s kojima se suočava.

Rodbina putnika nestalog malezijskog zrakoplova na liniji Kuala Lumpur - Peking ljutito je u Pekingu optužila malezijskog avioprijevoznika da ih drži u potpunom mraku u pogledu informacija o zrakoplovu, a i kineski državni mediji kritiziraju vrlo šturu objavu Malaysia Airlinesa koji nije potvrdio rušenje zrakoplova, već samo naveo da je zrakoplov nestao.

Rođaci putnika odvedeni su u jedan hotel u blizini pekinške zračne luke i ostavljeni da čekaju informacije od avioprijevoznika, no nikakve informacije ne pristižu, a nitko iz kompanije još se nije pojavio pred zabrinutim ljudima. U međuvremenu su se širile i glasine da se zrakoplov spustio u južni kineski grad Nanking, što je kineska vlada opovrgnula, a kineski mediji javljali su da je možda riječ o vijetnamskom gradu Nanmingu.

Kako je ranije objavio Malaysia Airlines od 227 putnika u zrakoplovu najmanje njih 152 bili su Kinezi.

Dvojica Europljana s popisa putnika nisu bila u malezijskom zrakoplovu

Dvojica muškaraca iz Austrije i Italije, koji se nalaze na popisu putnika nestalog malezijskog putničkog zrakoplova, nisu zapravo bili u zrakoplovu, a barem jednom od njih putovnica je bila ukradena, kazali su u subotu austrijski i talijanski dužnosnici.

Na popisu putnika koji je objavila zrakoplovna tvrtka Malaysia Airlines nakon što je njezin zrakoplov Boeing 777 u subotu nestao iznad vijetnamskog mora s 227 putnika i 12 članova posade nalaze se imena Christiana Kozela (30) iz Austrije i Luigija Maraldija (37) iz Italije.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova u Beču rekao je da je austrijski državljanin kod kuće.

- Naše veleposlanstvo dobilo je informaciju da je na tom letu bio jedan Austrijanac. To je bio popis putnika Malaysia Airlinesa. Naš sustav pokazao je da je to ukradena putovnica, rekao je.

Policija je spomenutog čovjeka pronašla kod kuće. Putovnica mu je ukradena prije dvije godine dok je putovao Tajlandom, rekao je.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova u Rimu kazalo je da u zrakoplovu nije bilo Talijana premda se Maraldijevo ime nalazi na popisu putnika. Corriere Della Sera objavio je da je Maraldiju putovnica ukradena u Tajlandu prošlog kolovoza.

U međuvremenu, Sjedinjene Države poslale su razarač sedme flote USS Pinckney prema južnim obalama Vijetnama da bi pomogao u potrazi za nestalim zrakoplovom, javlja France Presse.

Brod nosi dva helikoptera, a sudjelovao je u vježbama u međunarodnim vodama Južnog kineskog mora. Na mjesto nesreće trebao bi stići za 24 sata, objavio je Pentagon.

Uz to, mornarički patrolni zrakoplov P-3C Orion opremljen radarima također će biti poslan u pomoć iz američke zračne baze na Okinawi.

Boeing 777 na glasu kao pouzdan zrakoplov

Zrakoplov Malaysia Airlinesa koji je u subotu nestao na letu između Kuala Lumpura i Pekinga Boeing 777, tip zrakoplova za duge letove koji je tijekom svoje 19 godina duge karijere imao samo jednu nesreću sa smrtnim ishodom među putnicima.

Ti širokotrupni dvomotorni zrakoplovi često se koriste na prekooceanskim i interkontinentalnim letovima koji traju i do 12 sati, a zbog svoje pouzdanosti sve više na tim relacijama istiskuju stariji Boeing 747.

Jedina nesreća Boeinga 777 s poginulim putnicima bila je u srpnju 2013. na aerodromu u San Franciscu. Tada je zrakoplov južnokorejske tvrtke Asiana Airlines pri slijetanju udario u tlo prije piste.

Većina članova posade i putnika uspjela je napustiti oštećeni zrakoplov tako da su poginule samo dvije od 307 osoba u avionu, ali je jedna djevojka stradala kad su je pregazili vatrogasci koji su dolazili na mjesto nesreće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter