Prvi tjedan Vlade: Ostavka ministra, "krađa" mandata…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvim tjednom rada nove Vlade definitivno je dominirao ministar branitelja Mijo Crnoja. U samo nekoliko dana nakon njegovog imenovanja na vidjelo su jedan za drugim izlazile razne prilično loše stvari – da je bio prijavljen na lažnoj adresi u Samoboru i da je tako izbjegao plaćati prirez od 18 posto Gradu Zagrebu gdje stvarno živi, da je dobio namjenski kredit koji nije iskoristio za namjenu, da je dobio zemljište od Grada Samobora iako u tom gradi ne živi, da u tri godine nije, a po ugovoru je trebao započeti s izgradnjom kuće, da je sudjelovao u tučnjavi, te da je na čudan način rješavao imovinski spor s jednom samohranom majkom. Osim toga Crnoja je izašao i s bizarnom idejom o tome da će njegovo ministarstvo napraviti »registar izdajnika«. Nakon nekoliko dana Crnoja je ipak morao otići, ali je njegov odlazak obavljen da dosad nezapamćen način. Tri najvažnija člana Vlade  – premijer Tihomir Orešković, i potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov gotovo su se dva puna dana bavili samo njegovim slučajem.

Besplatni eksperti

Nije se u svemu proslavio ni sam Karamarko u izjavi u četvrtak uvečer nakon što je donesena definitivna odluka da Crnoja više ne može biti minstar hrvatskih branitelja.

– Proučili smo sve to skupa i zatražili mišljenje eksperata i Crnoja je dokazao da su sve to bile laži i obmane. Nakon ovog nikakav sud ne može govoriti o njegovoj krivnji jer krivnja ne postoji, rekao je Karamarko.

Dakle, imamo situaciju da prvi potpredsjednik Vlade govori o da ni jedan sud ne može procesuirati Crnoju, a tu su i eksperti – Čedo Prodanović i Jadranka Sloković – za koje nije baš jasno jesu li uopće smjeli besplatno savjetovati Vladu u ovom slučaju.

Karamarko je javnost uzburkao i prošlog vikenda u Imotskom izjavom da je Domoljubnoj koaliciji ukradeno barem šest zastupničkih mandata.

– U izbornoj noći postoje indicije da smo pokradeni za pet ili šest mandata, ali to ćemo ispitati, rekao je Karamarko optužujući državnu tvrku Apis u kojoj jest zasposleno puno članova SDP-a.

Međutim, optužba je iznesena više od 60 dana nakon zatvaranja birališta, a da nikakvi konkretni dokazi barem zasad nisu izneseni. DIP je podnio kaznenu prijavu i cijelom će se pričom uskoro baviti DORH. Na istom skupu Karamarko je rekao da je Hrvatska konačno dobila narodnjačku Vladu čiji se članovi znaju prekrižiti kada ulaze u Crkvu.

Molitva Bernardice

Što se tiče Crkve nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić na svom Facebook profilu zatražila od vjernika da »se mole za mene i cijelu Vladu, neka nas Duh sveti prosvijetli da radimo samo na slavu Božju«.

Nije se svojom izjavom proslavio ni novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. On je krajem ovog tjedna za jednu televiziju odgovarajući na pitanje hoće li dozvoliti pritisak na MUP izjavio da naravno da neće, te da će »raditi samostalno ili neće biti ministar«. Nije baš jasno kako je to Orepić zamislio raditi samostalno budući da je kao ministar dio Vlade i da je premijer njegov neposredni nadređeni koji mu itekako može govoriti što da radi. Naravno kada je u pitanju generalna politika MUP-a pa čak i njegov ustroj kao dio politike Vlade prema segmetnu unutarnjih poslova. Naravno da mu nitko ne može narediti koga da policija obrađuje ili uhićuje, a tu Orepić ne može biti ni samostalan ni nesamostalan budući da takve stvari ionako ne spadaju u djelokrug rada ministra unutarnjih poslova.

Kontradiktorne izjave

A što se tiče same Vlade kao kolektiva i u to postoji nekoliko zanimljivosti. Naprimjer, Vlada se uopće nije očitovala oko načina na koji je odrađen prošlotjedni prosvjed protiv Agencije za elektronske medije na kojem se dio prosvjednika međusobno častio ustaškim pozdravom »Za dom spremni«. Osim toga u Vladi još nisu imenovani zamjenici ministra budući da HDZ želi izmijeniti zakon i uvesti državne tajnike. Dok je koalicijski partneri ne dogovore dolazi i do čudnih situacija. U ovom trenutku na čelu Ministarstva branitelja nakon ostavke ministra Crnoje formalno je SDP-ovka Vesna Nađ čiju ostavku dio branitelja okupljen oko šatora u Savskoj traži već 15 mjeseci. Osim toga na prvoj sjednici Vlade većina ministara je pričala o potrebi novog zapošljavanja za što su prije optuživali svoje predčasnike. Zanimljiva je nekoordinacija izjava oko toga kako je prošla Vlada tretirala problem izbjeglica. Novi ministar vanjskih poslova Miro Kovač i dalje tvrdi da je izbjeglička politika Vlade Zorana Milanovića bila katastrofalna dok novi šef MUP-a Vlaho Orepić ima suprotno mišljenje.

– Hrvatska je sigurna i kulturna zemlja. Ovdje se nema što ni dodati ni oduzeti. U potpunosti smo odgovorili obvezi koja proizilazi iz ove krize. U stvari krize nema, mi odgovaramo našoj obavezi potpuno kulturno i humano, rekao je ministar Orepić nakon obilaska prihvatnog centra u Slavonskom Brodu u društvu dosadašnjeg šefa MUP-a Ranka Ostojića.

Kontroverzni Hasanbegović

Do pojave slučaja Crnoja najveće zanimanje javnosti izazvao je novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavama u nedavnoj emisiji HRT-a »Otvoreno«.

- Domovinski rat je jedini u 20. stoljeću u kojoj su Hrvati izašli kao istinski pobjednici i jedini temelj na kojem se treba graditi Hrvatska. Duhovi i zlodusi prošlosti izazivat će stalni rascjep i beskrajne debate. Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu, ne spominje se nigdje ni jednom riječju u Ustavu, rekao je Hasanbegović. Nakon toga bio je izložen brojnim kritikama, a cijelu je stvar dodatno zakomplicirala njegova ovotjedna odluka da raspusti Povjerenstvo za neprofitne medije o čemu će sljedećeg tjedna raspravljati u Saboru nadležni saborski odbori.

Slučaj "stiropor"

- Na afere nije imun ni Most. Naime saznalo se da je novi ministar gospodarstva Tomislav Panenić prije 12 godina dobio otkaz u trgovačkom lancu Baumax u Osijeku zbog toga jer navodno nije poslušao naputak nadređenih da komisijski uništi oko 40 kvadratnih metara stiropora već ga je navodno prisvojio. Slučaj nije rasvijetljen jer zasad vlada »zavjet šutnje«. Panenić šutnju pravda navodnom obavezom čuvanja poslovne tajne. (Zlatko CRNČEC)

 


Podijeli: Facebook Twiter