Prvi tečaj za promotore-rezače pršuta

Damir Lukež i Željan Peloža demonstriraju rezanje (M. R.)
Damir Lukež i Željan Peloža demonstriraju rezanje (M. R.)

U edukacijsko-gastronomskom centru Agencije za ruralni razvoj Istre u Pazinu održan je prvi tečaj za promotore - rezače istarskog pršuta. Tečaj u organizaciji Udruge senzornih analitičara pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda polazila su 23 Istrana različitih zanimanja i životne dobi kojima je zajednički cilj promocije ove istarske gastronomske delicije.

Tečaj su vodili dr. sc. Ivica Kos sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Blanka Sinčić Pulić predsjednica Udruge senzornih analitičara pršuta, Feručo Smoković i Željan Peloža iz porečke ugostiteljske škole, koji je s Damirom Lukežom vodio praktični dio tečaja.

Cilj ovog tečaja je strandardiziranje načina rezanja i usvajanje tehnike rezanja pršuta kako bi se postigla maksimalna iskoristivost pršuta, te širenje kulture poznavanja i trošenja istarskog pršuta kao visokokvalitetnog proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti.

Tečaj je, inače, namijenjen pršutarima, ugostiteljima, osobama zaposlenim u prodajnim objektima i kušaonicama. 

Planiralo se održati tečaj za 15-tak polaznika, ali zanimanje je bilo veće od toga, pa su upisana 23, a već se formirala i lista čekanja, stoga će se već za tjedan dana organizirati još jedna tečaj, kaže Sinčić Pulić. (M. RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter