Prvi svjedoci protiv Mladica 25. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaško tužiteljstvo izvest ce prve svjedoke protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladica, optuženog za genocid u BiH, 25. lipnja, objavio je u cetvrtak ICTY.

Nakon što su protekli tjedan održali uvodne rijeci, tužitelji su svoje prve svjedoke trebali izvesti 29. svibnja no sudsko vijece to je odgodilo nakon prigovora obrane. Mladiceva obrana zatražila je dva dana prije uvodnih rijeci tužitelja šestomjesecnu odgodu pocetka postupka zbog toga što tužiteljstvo nije obrani na vrijeme dostavilo sav dokazni materijal.

Suci su djelomicno uvažili pritužbu Mladicevih branitelja pa su odlucili da se uvodne rijeci održe kako je bilo i planirano a izvodenje prvih svjedoka odgodili su za mjesec dana procjenjujuci da je to vrijeme dovoljno obrani da obavi potrebne pripreme za tužiteljske svjedoke.

Optužnica tereti generala Mladica u 11 tocaka za genocid, zlocine protiv covjecnosti i kršenja zakona i obicaja rata. U dvije tocke, Mladic je optužen za genocid u Srebrenici, Bratuncu, Foci, Kljucu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

U ostalih devet tocaka tereti ga se za progon, istrebljenje, ubojstva, deportaciju, prisilno premještanje, teroriziranje i nezakonite napade na civile medu kojima je i višegodišnja opsada i teror stanovnika Sarajeva te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Mladic je prije godinu dana u Srbiji uhicen nakon 16 godina skrivanja te je odmah bio prebacen u Haag kao jedan od posljednjih haaških bjegunaca. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter