Prvi susret Abea i Xija, poziv na bolje odnose

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je kineskog predsjednika Xija Jinpinga, s kojim se prvi put izravno sastao u Sankt Peterburgu na rubu summita G20, na poboljšanje bilateralnih odnosa, objavila je japanska vlada u petak.

Abe i Xi razgovarali su pet minuta prije početka summita u Sankt Peterburgu u četvrtak, što je bio njihov prvi izravan susret otkako su preuzeli dužnosti, Abe u prosincu, a Xi u ožujku.

Kineska novinska agencija Xinhua izvijestila je da je Xi Abeu rekao da Peking želi poboljšati odnose dviju zemalja "na bazi četiri politička kinesko-japanska dokumenta".

Riječ je o dokumentima iz 1972., kada su dvije zemlje normalizirale svoje odnose, te iz 2008. godine.

Kinesko-japanske napetosti izbile su u rujnu kada je Tokio nacionalizirao tri od pet otoka iz arhipelaga Senkaku, kojim upravlja Japan, ali ga svojata i Kina pod nazivom Diaoyu.

Nacionalizacija je izazvala velike protujapanske prosvjede u Kini.

Otočje je nenaseljeno, no strateški je važno u Istočnokineskom moru i pretpostavlja se da je bogato ugljikovodičnim energentima.

Abe je od dolaska na vlast pokušavao poboljšati odnose s Pekingom predlažući u više navrata izravan sastanak, no ne popušta kad je riječ o otočju. Stručnjaci strahuju od mogućeg oružanog izgreda dvaju susjeda čiji su odnosi još opterećeni ratnom prošlošću od 1931. do 1945., kada je tadašnji imperijalistički Japan okupirao dijelove Kine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter