Prvi susjedi se ne protive izgradnji Islamskog centra

Na ovom mjestu će se graditi budući Islamski centar (M. MIJOŠEK)
Na ovom mjestu će se graditi budući Islamski centar (M. MIJOŠEK)

Iako su prilikom prezentacije idejnog rješenja u Gradskoj palači konstantno protestirali, u prigradskom naselju Valmade većina tamošnjih stanovnika načelno nema ništa protiv najavljene gradnje Islamskog centra. Barem oni koje smo jučer zatekli prilikom našeg obilaska Valmada. Nešto malo zamjerki koje smo uspjeli čuti od mještana, odnose se isključivo na gradnju minareta, odnosno ne bi htjeli slušati svakodnevne pozive na molitvu s minareta koji se prema islamskoj tradiciji, obavljaju pet puta dnevno.

Poboljšanje komunalne infrastrukture

- U početku sam bio protiv jer sam mislio da će se Centar graditi usred naselja, kod ulaza u Agrokoku i to mi se nije svidjelo. Međutim, sada kad vidim gdje će biti Centar, nemam ništa protiv. Dapače. Jedino ne bih volio minarete, jer su previsoki, a ne bi volio ni slušati pet puta dnevno pozive na molitvu. Ovo ostalo je sve ok, rekao nam je Ivan Ustić, mještanin Valmada koji živi vrlo blizu budućeg Islamskog centra.

Istog je mišljenja bilo i nekolicina tamošnjih stanovnika koje smo susreli u blizini parcele predviđene za gradnju Centra. Tik do te parcele, praktički prvi susjed, nalazi se i veterinarska ambulanta Danijele Žgomba koju smo također upitali što misli o gradnji Islamskog centra te što će to značiti za njezino poslovanje. Žgomba nam je odgovorila da nema ništa protiv gradnje te da Centar ni na koji način neće utjecati na dosadašnji rad ili ometati prilaz. Štoviše, veli da će se komunalna situacija i poboljšati.

Naime, tijekom predstavljanja projekta gradnje Islamskog centra u vijećnici, mještani Valmada požalili su se upravo na komunalni nered u naselju - od loše rasvjete, neuređenih cesta te nedostatak parkirališnih mjesta. Vele da bi bilo dobro riješiti tu problematiku pa će ljudi biti zadovoljniji. Naš sugovornik Ustić istaknuo je prilikom razgovora da zapravo komunalna situacija nije toliko strašna, najveći im je problem, kaže, smrad iz Agrokoke koji je, pogotovo kad puše jugo, jednostavno nepodnošljiv.

Jasno je, nakon prezentacije, i gradskoj upravi da bi uređenje komunalne i prometne infrastrukture, bio itekakav plus uoči same izgradnje Islamskog centra.

- Drago mi je da smo odradili prezentaciju projekta kao nulti korak, prije poduzimanja bilo kakvih radnji. Također, drago mi je da nitko od mještana nije imao primjedbe na sam izgled centra ili njegovu funkciju. Međutim, ono što su primjedbe, i to treba razmotriti, su trenutna komunalna infrastruktura tog područja i nedovoljna fluktuiranje postojećeg promet i nedostatak parkirnih mjesta i bojazan što bi jedan takav centar mogao u budućnosti značiti za Valmade kada se sada imaju problemi. Sve ćemo to razmotriti i vidjeti kako ići dalje, ali drago mi je da je na ovaj način Pula još jednom pokazala svoju otvorenost i multikulturalnost, vrijednosti na koje smo svi ponosni, kaže gradonačelnik Boris Miletić.

Kao što je to naglasio ispunjenoj Vijećnici prilikom prezentacije, tako gradonačelnik još jednom ponavlja da su bojazni i predrasude o buci i pozivima na molitvu, neutemeljene jer u Puli se tako nešto, baš kao niti u Rijeci, neće događati.

Nema buke i poziva na molitvu

- Bilo je govora da će biti buka zbog poziva na molitvu a toga ovdje apsolutno nema. Potom je predrasuda o visini minareta, a visina je definirana GUP-om. Prezentacijom smo neke predrasude umanjili. Drago mi je da je rješenje uvažilo istarske posebnosti i da centar omogućuje puno različitih sadržaja, navodi gradonačelnik.

Međutim, sama prezentacija idejnog rješenja ne znači da će se Islamski centar početi "sutra" graditi. Do same realizacije projekta koji bi u potpunosti investirala Islamska zajednica u Hrvatskoj a ne Grad Pula još je puno posla, međutim, evidentno je da pulskoj Islamskoj zajednici lokacija i površina parcele odgovara, a da primjedbe mještana nisu nerješive jer prometnice i parkirališta daju se urediti.

- U cilju nam je sigurno omogućiti pripadnicima muslimanske vjere u Puli, koji danas koriste neuvjetne prostore džamije u centru grada, da u našem gradu, sukladno mom uvjerenju, ali vjerujem i uvjerenju većine sugrađana, dobiju uvjetne prostore. Do tog cilja treba doći u zajedničkom razgovoru i dogovoru s građanima koji žive na području Valmada. To će ovisiti o budućim razgovorima, do konačnog rješenja treba još razgovarati, zaključuje Miletić. (Nera SOFTIĆ, Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter