Prvi snijeg na Cicariji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cicariju je zabijelio prvi jesenji snijeg. Najduže se zadržao na tisucnjacima, kako od milja zovu vrhove koji se uzdižu na oko tisucu metara nadmorske visine. Cestari ovoga puta nisu imali posla: snijeg se topio u dodiru sa tlom pa su prometnice Cicarije ostale prohodne.

U mjesecu studenom, puckog naziva martinšcak prema spomendanu sv. Martina, popularnoj Martinji, snijeg je cesti gost. Na sjeverozapadu laniške opcine, uz samu granicu sa Slovenijom, nikoga nije iznenadio.

Jedanaesti misec je, to mi ocekivamo, reci ce u Jelovicama. Vlado Cendak (74) kaže da je pedesetih godina prošlog stoljeca znalo napadati i pedeset centimetara snijega, a uz buru u zapusima i preko dva metra, pa je ovaj prilicno tanak snježni pokrivac pravi macji kašalj. Hladni val stigao je u ponedjeljak s nocnim temperaturama koje su se spustile i do minus cetiri stupnja, a nastavio se prvim jesenjim snijegom, kaže vlasnik Konobe «Lovac» Draženko Cendak.

Zimski ugodaj nije iznenadio ni izvodace radova na izgradnji pet kilometarskog vodovodnog ogranka Dane - Jelovice. Teška mehanizacija stigla je nadomak Jelovica. Zahvaljujuci investiciji od oko tri milijuna kuna, selo od 17 žitelja kao i obližnji granicni prijelaz Jelovice – Podgorje konacno ce dobiti vodu iz sustava Istarskog vodovoda.


Podijeli: Facebook Twiter