Prvi slucaj svinjske gripe?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na danas održanom predavanju o ulozi primarne zdravstvene zaštite u pripremama za pandemiju svinjske gripe voditeljica epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak objavila je prisutnim lijecnicima da su primili prvu dojavu o potencijalom slucaju svinjske gripe u Istri.

- U utorak smo primili dojavu o stranom turistu, gostu jednog kampa u Istri, koji je pokazivao simptome gripe ili viroze. S obzirom na to da se radi o strancu, poduzeli smo mjere predostrožnosti i uputili ga da se javi na Zarazni odjel pulske Opce bolnice radi daljnjih pretraga. Medutim, u toku današnjeg dana dana dojavljeno nam je da njegova kci, koja je ostala u maticnoj zemlji, zaista ima virus gripe A (H1N1), poznatiji kao virus svinjske gripe. U cetvrtak cemo saznati je li se pacijent javio u bolnicu ili je odlucio otputovati kuci - rekla je dr. Skopljak.

Kako dodaje, ukoliko bi se pacijent javio na Zarazni odjel, ondje bi mu uzeli uzorke brisa grla i nosa i krv koje bi zatim slali u laboratorij u Zagreb gdje bi nalazi bili gotovi za nekoliko sati. Radi prevencije, njegovu bi se suprugu odmah zaštitilo preventivnom dozom lijeka Tamiflu. Doktorica Skopljak je naglasila da iako se i ova vrsta gripe kao i svaka druga prenosi kihanjem ili kašljanjem, nema mjesta panici dokle god se ne utvrdi je li turist zaista obolio.


Podijeli: Facebook Twiter