Prvi slucaj gripe u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj je prošloga tjedna zabilježen prvi slucaj gripe, uzrokovan virusom H3N2, a detektiran je kod mlade žene koja je u Hrvatsku došla iz Italije, potvrdila je za Hinu voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof. Ira Gjenero Margan.

Cijepljenje protiv gripe još traje, a dosad je, prema prvim procjenama s terena, potrošeno oko 500 od ukupno za ovu sezonu nabavljenih 610 tisuca doza cjepiva. Ono je pak istog sastava kao i cjepivo iz prošlih godina i sadrži sojeve virusa A H3N2 i H1N1 te soj virusa B.

Epidemiolozi ocekuju uobicajenu sezonu gripe, a cijepljenje preporucuju uobicajenim skupinama: kronicnim bolesnicima koji imaju povecan rizik od razvoja komplikacija, osobama starijima od 65 godina, onima sa smanjenim obrambenim sustavom uslijed bolesti ili terapije (npr. malignih bolesti) te zdravstvenim djelatnicima.

Za te je kategorije cijepljenje besplatno, a ostali cjepljenje placaju 65 kuna. Cijepiti se mogu, kao i obicno, kod svojih obiteljskih lijecnika ili u zavodima za javno zdravstvo.

Protiv gripe se mogu cijepiti i djeca i trudnice s kronicnim bolestima kod kojih bi gripa mogla dovesti do pogoršanja simptoma osnovne bolesti.

Epidemiolozi isticu da cjepivo, kao i ranijih godina, sadrži samo površinske antigene što znaci da ne može izazvati gripu. Takvo je cjepivo u Hrvatskoj u uporabi vec nekoliko desetljeca te, kao i svako drugo cjepivo, može izazvati samo lokalne reakcije ili nuspojave poput glavobolje ili umora.


Podijeli: Facebook Twiter