Prvi Samanj od fruti opravdao očekivanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Kaldiru je u nedjelju prvi put održan Kaldirski samanj od fruti na kojem su lokalni proizvođači po jedinstvenoj cijeli od 25 kuna nudili trešnje i marelice. Sajam je organizirala udruga Kaldir u osnivanju koja u Kaldiru, može se reći na kućnom pragu organizira prodaju voća ovdašnjih OPG-ova.

- Udruga Kaldir osniva se kako bi se bolje promovirao ovaj kraj, kaže Robi Bertoša, budući predsjednik udruge Kaldir. Samanj od fruti jedan je od načina da se u Kaldiru predstavi voće uzgojeno u ovom kraj. Kaldir je do sada poznat po Fešti od fruti, ali ta se fešta održava na jesen kada nekog voća više nema, zato su Kaldirci, kaže Bertoša, pokrenuli smanj na kojem će se jednom ili dva puta mjesečno kupcima nuditi sezonsko, trenutno zrelo voće.

Trešnje, marelice

Na šest štandova na igralištu uz školu u Kaliru nudile su se pretežito trešnje, uz nešto marelica i voćnih prerađevina. Na idućem sajmu prevladavat će breskve, kruške, a i bit će i ranih sorti šljiva najavljuje Bertoša. Zadovoljan je prvim samljem, na koji su već u jutarnjim satima došli brojni kupci, očito željni svježeg domaćeg voća.

Zadovoljna je i prodavačica Renata Jurić Betoša koja je prodavala trešnje. Očekivala je, kaže dobar odaziv kupaca, ali ipak je iznenađena da su kupci dolazili cijeli dan i kupovali trešnje. Ona smatra kako je dobro da se održava takav sajam na kojem kupci mogu kušati svježe domaće voće. Dakle, sve trešnje koje su se nudile još su dan ranije, a neke i do pred dolazak na samanj rasle. Kvaliteta takovog i ukus takvog voća neusporedivi su s voćem koje je prošlo hladnjače i transport. To, kaže Jurić Betoša, mnogi znaju stoga su i došli u Kaldir po svježe voće. Na mnogim se tržnicama u Istri nudi voće iz Kaldira, ali kaže Jurić Betoša, nije sve voće koje se tako reklamira iz Kaldira, zato poziva sve koji žele kušati svježe ubrano kaldirsko voće da dođu u Kaldir na jedan od budućih sajmova da se uvjere kakvo je svježe voće iz Kaldira i kada drugi put budu na tržnici tražili kaldirsko voće da ga znaju prepoznati.

Posjetitelji oduševljeni

Među kupcima smo zatekli Marka Matijašića iz Umaga. On je, kaže, iskoristio lijep dan za izlet s obitelji u središnju Istru s namjerom da posjeti Samanj od fruti u Kaldiru. I, dodaje, nije se prevario - voće je izvanredno, trešnje su sočne i osvježavajuće. Takvo nešto vrijedi kušati, a bogme i ponijeti sa sobom. Stoga će se, kaže, vratiti na drugi samanj da vidi što će se nuditi, jer ovo prvo iskustvo s ovakvim voćem je odlično.

Dobar posjet Kaldirci očekuju i na drugom sajmu, ali treba dodati i kako mnogi od njih već imaju stalne štandove na tržnicama u Pazinu, Poreču i nekim drugim priobalnim gradova na kojima su već dobro poznati. Vrijedno je podsjetiti kako 60 posto voća koje se proizvede u Istri dolazi iz područja Kaldira, stoga je pokušaj privlačenja kupaca u Kadir odlična zamisao da kupci vide područje i podneblje na kojem se uzgaja voće koje kupuju i sa slašću konzumiraju. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter