Prvi rodno osjetljiv gradski statut u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijecnici Novigrada na ovotjednoj su sjednici jednoglasno podržali prijedlog Eleonore Vaš da tekst gradskog statuta bude rodno osjetljiv. Zadatak da provede prilagodbu preuzela je procelnica Ružica Mitrovic Maurovic, koja je u procesu izmjene teksta konzultirala pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i saznala da je novigradski slucaj jedinstven u Hrvatskoj – dosad nije usvojen niti jedan osnovni opci akt ciji bi tekst bio rodno osjetljiv.

Vijecnica Vaš je i predsjednica gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, koje je u Novigradu vrlo aktivno kad je rijec o rodnim temama i ravnopravnoj podjeli javnih uloga u društvu pa je inicijativa o izradi rodno osjetljivog teksta statuta krenula iz tog povjerenstva.

U izradi rodnih inacica naziva i funkcija koje se spominju u tekstu (vijecnik-vijecnica, predsjednik-predsjednica, gradonacelnik-gradonacelnica…) Maurovic je, kaže, konzultirala domace propise i zakone (klasifikacija zanimanja, zakon o titulama i akademskim zvanjima), ali i statut talijanske pokrajine Emilije Romagne.

Važno je, drže u Novigradu, da statut i jezikom svjedoci o politici ravnopravnosti muškaraca i žena te da rodne inacice ne opterecuju tekst, odnosno da on ostane razumljiv i jasan. Kad bude dovršen moci ce poslužiti kao ogledni primjer ne samo drugim istarskim gradovima i opcinama, nego i onim hrvatskim.


Podijeli: Facebook Twiter