Prvi Ramazanski bajram u riječkom Islamskom centru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Islamskom centru u Rijeci danas je prvi put nakon svečanog otvorenja molitvom proslavljen Ramazanski bajram, blagdan na završetku mjeseca ramazana i posta.

Jutarnja molitva, sabah-namaz, održana je u 5.30 sati, a u 6.30 sati bajram-namaz predvodio je glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović.

Po procjenama, na molitvama u Islamskom centru danas se okupilo više od 1600 vjernika iz Rijeke, širega gradskog područja te iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Imam Mujkanović istaknuo je u poruci da su dani Ramazanskog bajrama prilika za vraćanje vjere, nade i međuljudskog povjerenja, da među ljudima nestane zlobe i zavisti, a zajedništvo vrati samopouzdanje.

"Tajna uspjeha na ovome svijetu je iskrena vjera i plemenito djelo", poručio je Mujkanović.

Islamski centar u Rijeci svečano je otvoren 4. svibnja, nakon nešto više od tri godine gradnje. Autor idejnog projekta je pokojni kipar Dušan Džamonja, a njegovu ideju su ostvarili arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović.

Centar ima oko 5.300 četvornih metara površine na četiri etaže.

Ramazanski bajram islamskim su vjernicima čestitali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Leko čestitao Ramazanski bajram
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko danas je svim muslimanima u Republici Hrvatskoj čestitao Ramazanski bajram, uz želju da ga proslave u radosti, zdravlju i blagostanju.

Leko u čestitki, upućenoj Mešihatu islamske zajednice u Hrvatskoj i njezinom predsjedniku Azizu efendiji Hasanoviću, napominje kako je Sabor slobodu ispovijedanja islamske vjere priznao još 1916. godine. Ističe da su muslimani ravnopravan i neizostavan dio hrvatskoga društva koje su obogatili svojim djelovanjem u svim područjima života

"Posebno sam sretan što od ove godine islamski vjernici svoj veliki blagdan proslavljaju i u nedavno otvorenom Islamskom centru u Rijeci i jednoj od najljepših džamija u Europi", navodi Leko.

"Neka integriranost Islamske zajednice u hrvatsko društvo i uzajamno poštovanje i sklad koji gradimo bude putokaz i za ostale europske zemlje", dodaje predsjednik Sabora i čestitku zaključuje pozdravom Bajram Šerif Mubarek Olsun. (Hina)



 


Podijeli: Facebook Twiter