Prvi put snižen kreditni rejting SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna agencija za kreditni rejting Sandard & Poor snizila je u petak Sjedinjenim Americkim državama (SAD) kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg moguceg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slucaj u tom najvecem svjetskom gospodarstvu.

Dugorocni kreditni rejting snižen je s AAA, što predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik. Agencija je rejting snizila zbog zabrinutosti proracunskim deficitom i rastucim teretom, zaduženosti.

Taj potez ce, navode mediji, vjerojatno poskupjeti zaduživanje americke vlade, poduzeca i potrošace. S&P je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjerocnom razdoblju stabilizirao americki dug.

Odluka S&P-a uslijedila je nakon što je americki predsjednik Barack Obama nedavno parafirao zakon koji predvida proracunske rezove od gotovo 2.500 milijardi dolara u razdoblju od 10 godina i za više od 2.000 milijardi povecava granicu zaduživanja, ali ne donosi niti jedno povišenje poreza.

U meduvremenu, administracija predsjednika Baracka Obame napala je vjerodostojnost analize na temelju koje je Standard & Poor's donio odluku o snižavanju rejtinga, ustvrdivši da sadrži pogrešku tešku 2.000 milijardi dolara. Nakon što je jedan dužnosnik americkog ministarstva financija otkrio da je S&P-ova procjena diskrecione potrošnje americke vlade bila za 2.000 milijardi dolara previsoka, S&P je bio prisiljen ukloniti tu brojku iz svoje analize. No, cak i nakon toga, S&P je ostao pri svojoj procjeni rejtinga SAD-a.

Kina traži novu valutu za rezerve

„Kina, najveci kreditor jedine svjetske supersile, ima sva prava sada zahtijevati da se SAD pozabavi sa svojim strukturalnim dužnickim problemima i osigura sigurnost kineske dolarske imovine. Trebala bi biti uvedena medunarodna supervizija oko pitanja dolara, a opcija bi mogla biti i nova, stabilna i sigurna globalna valuta za rezerve radi sprjecavanja katastrofe koju je uzrokovala bilo koja zemlja, objavila je u svom komentaru kineska državna novinska agencija Xinhua.

Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u rizik je za financijska tržišta, smatraju kineske ekonomisti, te procjenjuju da ce to Kinu, najveceg vlasnika americkih trezorskih zapisa, nagnati da ubrza diversifikaciju svog portfelja. „Zbog toga ce doci do kaosa na financijskim tržištima, barem u kratkome roku. Najizravniji utjecaj toga na Kinu bit ce udarac na njezine rezerve. Vrijednost dolarskih ulaganja Kine ce pasti, a efekt smanjivanja mogao bi biti velik, smatra Li Jie, direktor kineskog Instituta za istraživanje rezervi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter