Prvi put predsjednik Sabora nije izabran jednoglasno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Točno u podne počela je konstituirajuća sjednica osmog saziva Hrvatskoga sabora koju je sazvala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u srijedu mandat za sastavljanje buduće Vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika. Za novog predsjednika je kao jedini kandidat izabran HDZ-ov Željko Reiner, no ujedno je postao i prvi čelnik Sabora u povijesti koji na to mjesto nije izabran jednoglasno.

NOVO 13:42 - Sjednica je završila, a Reiner je najavio da će nova biti sredinom siječnja.

NOVO 13:32  - Slijedi zadnja točka - davanje prisege saborskih zastupnika.

NOVO 13:26 - Sjednica je nastavljena nakon stanke. Nova predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Margareta Mađerić čita imena svih novih saborskih zastupnika.

NOVO 13:15 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je Reineru i izrazila nadu da će Hrvatska imati stabilnu Vladu.

NOVO 12:58 - Zoran Milanović rekao je da je Most imao izbor, ali je izabrao "kriminalnu špijunsku proustašku koaliciju" .

NOVO 12:35 - "Želio bih se zahvaliti svima koji su glasovali za mene i izabrali me na ovu važnu funkciju. No, hvala i onima koji nisu glasovali za mene, jer njihovi glasovi pokazuju da danas Hrvatska nije samo neovisna država, već i uistinu demokratska zemlja u kojoj svatko može iskazati svoje stavove i mišljenja", rekao je u nastupnom govoru Željko Reiner, dodajući kako je to "postignuće na kojem moramo biti zahvalni utemeljiteljima moderne hrvatske države, dr. Franji Tuđmanu i braniteljima koji su dali živote za nju. To je postignuće omogućilo da njihova smrt ne bude uzaludna".
Reiner je rekao da je uvjeren da se demokracija mora temeljiti na kulturi dijaloga i odbacivanju isključivosti, što ne znači da se s tim stavovima moramo nužno uvijek složiti. Zahvalio se Leki, istaknuvši kako zna da je "nerijetko imao drugačije mišljenje od onog koje je morao iznositi". Rekao je i da ne smijemo nikad zaboraviti da je Hrvatski sabor ne samo čuvar vrijednosti demokracije, već i ključna institucija za očuvanje identiteta hrvatskog naroda. Sabor, kaže, mora biti lučonoša domoljublja. Istodobno mora biti i čvrsti jamac poštivanja prava svih.
"Postizanje ravnoteže između slobode tržišta i socijalnog prostupa i solidarnosti mora biti temelj hrvatskog društva ako želi biti sretno i uspješno. Demokratizacija društva ne smije biti samo puki slogan. Mi je moramo graditi upornim dogovorima. Jedan od ciljeva je da država što prije izađe iz duboke gospodarske krize, ali još dublje moralne i vrijednosne krize u kojoj se društvo nalazi.Da bi to uspjeli morat ćemo donositi teške odluke, a uspjet ćemo samo ako ih donosimo zajednički. Svi smo svjesni potrebe strukturnih reformi, zato je zajedništvo nešto što Hrvatskoj nasušno treba. Nadam se da se razlike koje su došle do izražaja u kampanji mogu pretvoriti u našu snagu", zaključio je.

"Moramo se boriti da Hrvatska ne bude samo pravna država već i pravedna. Moramo građanima nakon godina beznađa vratiti nadu i optimizam. Vratiti im ponos. To je naša obveza i moramo je biti svakog trenutka svjesni. Ideološke podjele temeljene na davnoj prošlosti više ne smiju biti kočnica daljnjeg razvitka društva. To ne znači da prošlost moramo zaboraviti, naša djeca je moraju poznavati, ali ne smijemo u njoj nastaviti živjeti i u njoj imati izgovor. Duboko sam uvjeren da možemo postići konsenzus oko ključnih pitanja hrvatskog društva. Na svima nama leži odgovornost i da ustrajemo u dobroj vjeri i pravednosti. Naša je obveza da Hrvatskoj ponudimo nove ideale i vrijednosti. Strukturne reforme su jedino jamstvo da ćemo postići bolji život za sve", ustvrdio je u nastupnom govoru Reiner.

NOVO 12:22 - Leko je čestitao svom nasljedniku i pozvao ga da zauzme svoje mjesto za predsjedničkim stolom.

NOVO 12:18 - Željko Reiner izabran je za predsjednika s 88 glasova "za", 62 "suzdržana" i jednim glasom "protiv".

NOVO 12:15 - Leko je također potvrdio kako je jedini kandidat za predsjednika Sabora Željko Reiner. Njegovu biografiju pred zastupnicima čita Tomislav Karamarko, koji je pozvao i ostale zastupnike da podrže Reinera. "Pokažimo zajedništvo i dostojanstvo", dodao je Karamarko.

NOVO 12:11  - Leko je potvrdio da su na sjednici prisutni svi zastupnici - njih 151.

"Voljom građana, Hrvatski sabor sastaljen je od različitih političkih opcija, stajališta i vizija. Hrvatska je ono što nas okuplja i trebala bi biti na vrhu naših prioriteta. Očekujem da se u demokratskoj proceduri koriste demokratske vrijednosti. Molim sve zastupnike da poštuju dignitet Sabora i njegov Poslovnik kako bi mogli pred građanima razgovjetno odlučivati. Demokracija traži strpljenje, ali i kontrolu javnosti. Sve se mora odvijati u korist građana i oni su ti koji donose konačnu odluku. Ustav kao najviši pravni akt nije akt opozicije ili pozicije, već vizija pravne države. Toga se moramo držati", dodao je.

NOVO 12:03 -  Josip Leko otvorio je kao privremeni predsjedatelj konstituirajuću sjednicu. Traje pozdravljanje gostiju - od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, premijera Milanovića i mandatara Oreškovića, do predstavnika sudskih i crkvenih vlasti.

NOVO 11:59 - Radimir Čačić primijetio je da još ne znamo ništa o političkim stavovima novog mandatara. "Politički stavovi su uvijek važni, ali ideologija kao alibi za nesposobnost više nema razloga dobivati podršku u Hrvatskoj. Ovog puta bilo bi dobro pokazati sposobnost donošenja odluka", istaknuo je.

NOVO 11:54 - Predrag Matić Fred dao je vrlo kratku izjavu, rekavši - Ante Kotromanović je najpametniji.

NOVO 11:46 - U pratnji Josipa Leke stigla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

NOVO 11:42 - Ivan Vilibor Sinčić rekao je da neće podržati Reinera za šefa Sabora, dok je Stipe Petrina izjavio da će biti suzdržan. Novog mandatara pak neće podržati.

"Zašto? Zato jer je ovo slom nacionalne politike", dodao je.

NOVO 11:39  - Stigao je i mandatar Tihomir Orešković. Rekao je da će tek razmotriti prijedloge za buduće ministre i izabrati najbolje ljude. Dodao je kako je bitno da se formira Sabor pa da se krene dalje.

- Meni je vrlo bitno da EU i međunarodne agencije vide da je ovo stabilna Vlada i da je spremna provesti reforme. Uslijedit će investicije koje će pokrenuti gospodarstvo, dodao je.

NOVO 11:30  - HRT javlja kako je čelnik Mosta Božo Petrov po dolasku dao izjavu da očekuje da će Sabor biti konstituiran i da će sve proći korektno. Kad se konstituira Sabor krenut će razgovori o Vladi, kazao je Petrov koji je na pitanje kako se osjeća odgovorio. Pozitivno!

NOVO 11:06  Danas se konstituira novi, osmi saziv Hrvatskoga sabora, što znači da smo od danas i službeno u oporbi, napisao je Peđa Grbin iz SDP-a na Facebooku. Sinoć je izjavio da SDP neće predložiti svog kandidata za predsjednika Sabora, ali nije rekao hoće li podržati kandidata Domoljubne koalicije Željka Reinera. Doznaje se ipak da će zastupnici koalicije Hrvatska raste mahom biti suzdržani, no ima i onih koji će dići ruku za Reinera. Potvrdio je to, primjerice, dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko.

---------------------------------------------------------------------------

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za zastupnike u Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost i dr. Nakon što Sabor prihvati izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima, pred predsjedateljem Sabora zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu.

Tekst prisege glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske".

Izabrani zastupnik HDZ-a akademik Željko Reiner potvrdio je da je on kandidat Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista za predsjednika Hrvatskoga sabora, a očekuje da će biti "po dobrom običaju" izabran jednoglasno.

- Mislim da je općepoznato da sam ja kandidat Domoljubne koalicije i Mosta za predsjednika Sabora. Očekujem, kao i svi hrvatski građani, da se napokon konstituira Hrvatski sabor i cijeli proces započne. Očekujem da se, po dobrom običaju koji već neko vrijeme vlada u Saboru, predsjednik Sabora izglasa jednoglasno, izjavio je u nedjelju za Hrvatsku radioteleviziju Reiner. Podsjetio je da je tako bio izglasan Boris Šprem i Josip Leko i dodao: "Ne vidim razlog zbog kojeg se to isto ne bi dogodilo sada".

Takva su glasovanja uvijek bila javna, kazao je i dodao da je sasvim svejedno je li tajno ili javno. "Očekujem potporu svih", rekao je Reiner.

Na pitanje što će biti s njegovom znanstvenom karijerom, rekao je kako se nada da će se znanošću moći i dalje baviti, naravno manjim intenzitetom te da će barem povremeno moći vidjeti svoje pacijente.

Iako se špekuliralo drugačije, SDP neće imati svoga kandidata za predsjednika Sabora na konstituirajućoj sjednici 8. saziva

Hrvatskog sabora, odlučili su izabrani zastupnici SDP-a na sjednici održanoj u nedjelju poslijepodne u središnjici stranke.

- SDP neće predložiti nikoga za predsjednika Sabora, rekao je nakon sjednice izabranih zastupnika SDP-a član Glavnog odbora stranke Peđa Grbin novinarima, koji su se pred središnjicom SDP-a na Iblerovom trgu okupili nakon nagađanja medija da će koalicija Hrvatska raste predložiti svoga kandidata, u kom slučaju bi se moglo tajno glasovati.

- SDP će se ponašati u skladu s parlamentarnom praksom koja čitav niz godina već postoji u Hrvatskom saboru, rekao je Grbin, a na pitanje hoće li podržati kandidata Domoljubne koalicije Željka Reinera odgovorio je: "Što se tiče glasovanja, to ćete vidjeti na samoj sjednici". 

U medijima se spekuliralo da bi, ako i koalicija Hrvatska raste predloži svog kandidata, glasovanje moglo biti tajno te da bi se dio zastupnika Mosta nezavisnih lista u tom slučaju priklonio kandidatu koji ne dolazi iz Domoljubne koalicije.  

Također spominjalo se i da bi kandidat za predsjednika Sabora mogao biti čelnik HRID-a Drago Prgomet, no on je to opovrgnuo. Na Facebooku je objavio da izabrani zastupnici Hrvatske inicijative za dijalog (HRID) na konstituirajućoj sjednici "neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a, niti koalicije HDZ-MOST". (Hina, Portal Novilist.hr)


Podijeli: Facebook Twiter