Prvi put od privatizacije TDR ne isplaćuje dividendu


Fina je jučer objavila da ove godine TDR neće isplatiti dividendu. Čitavu lanjsku dobit od 227,7 milijuna kuna društvo je odlučilo preknjižiti u statutarne rezerve. Dokument je to koji je potpisao Branko Zec u svojstvu člana Uprave Adris grupe krajem lipnja. Od 1. srpnja Zec je napustio rad u Adrisu gdje je ostao treći najveći dioničar.

Godina u kojoj TDR nije isplatio dividendu dogodila se prije pretvorbe i privatizacije, odnosno prije više od dva desetljeća. No, da stvari ne idu najbolje u duhanskoj diviziji rovinjske grupacije vidljivo je već nekoliko godina. Nakon što je 2009. isplaćeno 500 milijuna kuna dividende Adrisu, narednih je godina ona smanjivanja. Lani je isplaćeno "skromnih" 290 milijuna kuna.

Dividendu koju je TDR isplaćivao svom jedinom vlasniku - Adrisu, on je prosljeđivao svojim dioničarima (Vlahoviću, Cuccurinu, Zecu…) i pozajmljivao Maistri za obnovu turističkih kapaciteta, a za što Maistra plaća Adrisu godišnju kamatu od 4,5 posto.

Nedostatak nekoliko stotina milijuna kuna prihoda od dividende TDR-a bit će vidljiv u ovogodišnjem financijskom rezultatu Adris grupe. To bi moglo imati reperkusije na cijenu dionica Adrisa s obzirom na to da će društvo prikazati drastičan pad financijskih pokazatelja, prihoda i dobiti, a što bi moglo nagnati brojne dioničare da prodaju dionice, a ulagače da potraže priliku u nekim drugim vrijednosnim papirima. Pitanje je hoće li iduće godine i Adris isplatiti dividendu od 114,8 milijuna kuna. Taj iznos je isplaćivao proteklih šest godina i nije ga mijenjao jer društvo nije uspjelo zabilježiti rast financijskih pokazatelja. Zapravo, tek je lani Adris uspio neznatno premašiti rezultat iz daleke 2008. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter