Prvi put na Brijunima režira Puljanin

Aleksandar Švabić: Predstava je nastala prema motivima dramskog teksta "Stranac"
Aleksandar Švabić: Predstava je nastala prema motivima dramskog teksta "Stranac"

Mladi pulski redatelj Aleksandar Švabić prvi put će pred svojom publikom u ponedjeljak, 8. kolovoza, na Brijunima u ljetnom kinu, režirati jednu cjelovečernju predstavu. Riječ je o predstavi "Stranac" Reinera Wernera Fassbindera, u kojoj glume studenti treće godine diplomskog studija Glume i medija, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. 

Prva veća režija u Istri

- Puljanin sam, diplomirao sam režiju u Beogradu, režirao sam u raznim kazalištima, u Istri do sada na Festivalu "Sedam dana stvaranja", a živim na relaciji Beograd-Pula-Zagreb-Rijeka". Surađujem s Kazalištem Ulysses već nekoliko godina, bio sam asistent režije i asistent dizajnera rasvjete na nekim predstavama, a tako je nastala i ova suradnja. Kada su me Rade Šerbedžija i Lenka Udovički pitali da režiram komad gdje glume njihovi studenti, nisam mogao odbiti. Razmišljali smo koje djelo odabrati, pa je na kraju odabir pao na ovo Fassbinderovo, danas aktualnije nego ikada. Ovdje dolazi i do drukčijeg završetka u odnosu na original, a misao je u biti kako se iz stereotipa rađaju predrasude, iz predrasuda strah, iz straha mržnja, a iz mržnje nasilje. Iako je djelo namijenjeno za izvođenje unutar kazališnog prostora, ta njegova vanjska lokacija za nas predstavlja izazov, veli ovaj mladi redatelj ističući da je silno uzbuđen zbog debija pred pulskom publikom.

Ova je predstava premijerno izvedena prije pola godina u Rijeci, a igrala je već u Splitu na Marulićevim danima, na Kastavskom ljetu, a u budućnosti će imat će još gostovanja.

Studenti pod režijskom palicom Aleksandra Švabića i asistenta Jerka Marčića progovaraju o ksenofobiji i načinu na koji ona nastaje. Priča prati devetero ljudi iz malog provincijskog mjesta nakon što među njih dođe Stranac, gastarbajter, jeftina radna snaga, što pokreće niz reakcija i događaja koji u konačnici dovode do nasilja. Predstava je nastala prema motivima dramskog teksta "Stranac" njemačkog redateljskog velikana Reinera Warnera Fassbindera, prilagođena današnjem društveno-političkom kontekstu kroz improvizacije glumačkog tima.

Predstava je zahtjevna

Igraju Lovro Ivanković – Pavle; Mirta Polanović – Helga; Tena Antonija Torjanac/Tijana Trošelj – Ingrid; Nikola Nedić – Erik: Maja Ožegović/Marina Musolin – Mari; Frano Barunčić – Bruno; Ella Bogadi/Lara Lalić – Elizabeth; Nika Ivančić – Gunda; Emir Mulalić - Jorgos i Jurica Marčec - Franz.

- Predstava je zahtjevna, rad na njoj prošao je cijelo vrijeme bez problema. Htio sam predstavom prikazati razne trenutke, baviti se razumijevanjem prihvaćanja drukčijeg općenito. Dramaturški nismo prerađivali tekst, trudili smo se zadržati autorovu riječ i misao, a posebnost ove predstave je i u činjenici da Kazalište Ulysses prvi put ima na svom repertoaru pulsku predstavu, u režiji jednog Puljanina, a od glumaca tu je i jedna Puljanka - Nika Ivančić, ističe Švabić. 

Predstava igra u ponedjeljak, 8. kolovoza u ljetnom kinu na Brijunima. Brod iz Fažane kreće u 20 sati, povratak je u 23 sata, a ulaznice se mogu rezervirati i kupiti pri Kazalištu Ulysses

(Vanesa BEGIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter