Prvi put javno otvaranje ponuda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bujsko je Gradsko vijece odlucilo raspisati javne natjecaje za prodaju 214 i zakup 228 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, s ukupnom pocetnom cijenom od 4,5 milijuna kuna i godišnjom pocetnom zakupninom od 258 tisuca. Odluka stupa na snagu iduceg petka, nakon cega ce natjecaj biti objavljen u novinama

Novost je da ce se ta informacija s popisom 801 cestice za prodaju i 819 za zakup u katastarskim opcinama Buje, Brdo, Kaštel, Krasica, Kršete, Kucibreg, Lovrecica, Merišce, Momjan i Triban naci i na oglasnim plocama i gradskim internetskim stranicama. Osim toga, prvi ce put otvaranje ponuda biti javno. To je u Bujama posebno bitno s obzirom na brojne dosadašnje probleme i polemike vezane uz poljoprivredna zemljišta.

- Najvecim se dijelom radi o cesticama za koje su predani zahtjevi i manjem broju onih koje su smatrane interesantnima za poljoprivrednike. Neke su od njih prvi put ponudene, dio je iz natjecaja iz 2008. koji je poništen, a dio na natjecaju iz godine ranije nije prodan, rekla je procelnica za gospodarstvo Nada Frankovic. Rekla je takoder da je nadležna gradska komisija utvrdila pocetne cijene držeci se novog zakona i pravilnika kojima su odredeni i kriteriji za izbor najpovoljnijih ponudaca. Izbor kupaca i zakupaca provodi Gradsko vijece, a suglasnost na njega daje Ministarstvo poljoprivrede.

Svi su se složili da natjecaje treba raspisati jer poljoprivrednici koji od zemlje žive prvi je put imaju priliku prisvojiti po tako povoljnim cijenama. Isto tako složili su se da se iz natjecaja za prodaju izuzme 11 hektara u neposrednoj blizini gradevinskih podrucja, želeci ih zaštititi od mogucih manipulacija i imajuci u vidu da bi ih Grad u buducnosti mogao bolje iskoristiti.


Podijeli: Facebook Twiter