Prvi pulski filmaš zapravo je - Fažanac

Poznata razglednica Fažane - vrlo vjerojatno je brko u prednjem planu jedan od Marinkovića
Poznata razglednica Fažane - vrlo vjerojatno je brko u prednjem planu jedan od Marinkovića

Pula ove godine obilježava, zapravo trebala bi obilježiti 100 godina vlastitog, domaćeg filma. Prošlo je točno stoljeće da je u Puli snimljen, razvijen i projiciran film jednog Puljanina – Rudolfa Marinkovića. Filmovi su se u Puli prikazivali već 17 godina ranije, u gradu su se i ranije snimale "pokretne slike", ali je "Procesija na Tijelovo u Puli", snimljena 22. svibnja 1913., prvi pravi domaći uradak.

Snimio je Marinković u narednom periodu još filmova - "Veliku proslavu 18. kolovoza", zatim "Sahranu trojice mornara – žrtava eksplozije na Sarkođani", "Veličanstvenu sahranu Vice-admirala grofa Laniusa"… O Rudolfu Marinkoviću pisao je i nedavno preminuli Dejan Kosanović, povjesničar filma i režiser dokumentaraca, svojedobno i direktor pulskog filmskog festivala.

Puno se zna o tim pionirskim kinematografskim poduhvatima, kako je Kosanović i pisao, ali se malo zna tko je zapravo bio Rudolf Marinković?

Na žalost Puljana, da se našalimo, taj je svestrani poduzetnik i fotograf zapravo - Fažanac. Tko god ima ikakve veze s Fažanom, zna da su to mjesto u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, točnije do 1947., kada su masovno iselili iz zemlje, obilježili Marinkovići, velika obitelj koja se pisala Marincovich i Marini, veleposjednici, industrijalci, pomorci, poduzetnici… Iz te je loze iznikao i Rudolf.

Na vezu našeg filmaša i Fažane upozorava i Giancarlo Moscarda upućujući nas na glasilo Zajednice Talijana Fažane "El Cucal" iz 2008. godine u kojem je objavio porodično stablo dijela obitelji Marincovich, a koje je sastavila Annamaria Marincovich iz Argentine. Njen je pradjed Giacomo Marincovich (1840.-1917.) s familijom i vlastitim brodom stigao u Fažanu s Komiže, s otoka Visa, i odmah su pokrenuli niz unosnih djelatnosti - restoran, hotel, trgovinu, najam kočija i konja, izgradili četiri zgrade i otkupili puno zemljišta.

Marincovichi su se, piše Annamaria, u doba Venecije nazivali Marini, a Moscarda navodi da su stigli nakon Viške bitke 1866.

U Fažani se Giacomo Marincovich oženio Luigiom Tamburin, a imali su petoricu sinova – Innocentea Massima, Filippa Giacoma, Roberta, Rodolfa (naš filmaš!) i Riccarda. (Z. STRAHINJA, fotografije iz autorove kolekcije)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter