Prvi pulski bend s autorskim jazz fusion albumom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski jazz fusion bend Shugo 's Foosy ovih je dana u vlastitoj nakladi objavio debitantski album pod nazivom "Grains of Sand". Sastav čine iskusni pulski glazbenici Alen Spada (gitara), Leon Brenko (klavijature), Boris Bošković (bas) i Dušan Kranjc (bubnjevi).

Naziv benda je engleska varijanta okrenutog naziva istarskog jela 'fuži sa šugom', što se, pak, dobro poklopilo s glazbenim žanrom - fusionom. Album su snimili početkom ove godine u iznajmljenoj kući u Gorskom Kotaru. Snimanje, miks i mastering potpisuje Alen Spada, a zajedno s bendom je i producirao album.

- Jako mi je drago da se ovaj projekt realizirao, tim više što je ovo prvi autorski jazz fusion album jednog pulskog benda. Bio mi je velik izazov i to što sam se prvi put našao u ulozi da, osim kao gitarist, budem snimatelj i koproducent albuma, kaže Spada. Leon Brenko dodaje da su lokaciju u Gorskom Kotaru ciljano izabrali kako bi se mogli u miru posvetiti snimanju.

- To je značilo sa sobom ponijeti svu potrebnu studijsku opremu. Tamo smo došli s dvije trećine unaprijed pripremljenog materijala, a tri od ukupno osam pjesama nastale su u procesu snimanja u tom improviziranom studiju, kaže Leon. Pjesme autorski potpisuju Boris Bošković ("Djika's Dance" na vokalu gostuje pulski bubnjar Željko Đikić Đika, "Afroistrian", "Mack", "Slapjack" i "Purple Sand"); Alen Spada potpisuje uvodnu "So Sixy" i "VTA", a Leon Brenko predzadnju skladbu " Heita". Aranžmane zajednički potpisuje cijeli bend.

- To je fuzija u pravom smislu riječi; od jazza i popa, do rocka i etna, kaže Boris Bošković. Sastav je nastao prije tri godine nakon jednog dobrog jam sessiona u pulskom Rock Caffeu, gdje su osjetili dobru zajedničku energiju i zatim prihvatili Borisovu ideju o formiranju benda i radu na vlastitim autorskim kompozicijama.

- Od početka smo htjeli, a mislim da smo u tome i uspjeli, album usmjeriti široj publici, a ne samo poklonicima jazza ili nekog drugog užeg glazbenog žanra, pojašnjava Boris. Leon dodaje:

"Mislim da smo uspjeli ovim projektom dobiti zanimljivu glazbenu kombinaciju s obzirom da nas četvorica dolazimo iz različitih glazbenih žanrova odnosno jazza, rocka i funka". Primjese balkanskog melosa, posebno u dvije skladbe, spontani su izraz utjecaja tradicijske glazbe koja je njima bliska. Novi album "Grains of Sand", čiji je omot dizajnirala Nina Brenko, može se zasad nabaviti u online dućanima poput Amazona, iTunesa, te u pojedinim pulskim klubovima. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter