Prvi protukineski prosvjed u Japanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine Japanaca u subotu se po prvi puta okupilo na prosvjedima protiv Pekinga nakon što se u Kini već danima održavaju protujapanski prosvjedi zbog teritorijalnog spora oko otoka u Istočnom kineskom moru.

Oko 800 osoba s japanskim je zastavama bez nereda u povorci prošlo tokijskom četvrti Roppongi u kojoj se nalazi kinesko veleposlanstvo, osuđujući Kinu kao "brutalnu i fašističku država". "Nikada nećemo popustiti pred vojnim prijetnjama", uzvikivali su prosvjednici, izvijestila je agencija AFP.

Organizatori iz nacionalističke udruge "Ganbare Nippon" (Naprijed Japan) su izvijestili da je u prosvjedu sudjelovalo 1.400 osoba, dok su promatrači njihov broj procijenili na 800.

"Za razliku od nasilne Kine mi Japanci održavamo miran prosvjed", rekao je jedan od organizatora. "To je naš japanski način", dodao je.

S kamiona koji su nosili antikineske natpise, preko megafona su izvikivani slogani kao što su "Mi nećemo oprostiti Kini!" i "Mi imamo snage zaštiti našu zemlju".

Mnogi su prosvjednici nosili japanske zastave i transparente s natpisima "Potopite kineske brodove u našim vodama" i "Ne popuštajte teroristima iz Pekinga".

Peking i Tokio već tjednima demonstriraju svoju snagu u sporu oko male skupine otoka koje nadzire Japan ali ih Kina smatra svojim teritorijem. Prošlotjedna odluka japanske vlade da otkupi te otoke od privatnog vlasnika i tako ih nacionalizira, izazvala je žestoku reakciju Pekinga koji je poslao nekoliko brodova da satima kruže oko arhipelaga kako bi pokazao da pripadaju Kini.

Kao i u ranijim sporovima oko stijena i grebena u Južnom kineskom moru, Peking se više oslanja na patrolne nego na ratne brodove kako bi pokazao svoj suverenitet nad spornim otocima poznatim kao Diaoyu u Kini i Senkaku u Japanu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter