Prvi promatraci stigli u Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva skupina UN-ovih promatraca stigla je u nedjelju navecer u Damask, u sklopu dogovora sirijskog režima, ustanika i medunarodne zajednice s ciljem okoncanja jednogodišnjeg nasilja u zemlji, javlja BBC.

Glasnogovornik mirovne misije UN-a Kieran Dwayer rekao je da su u Damask stigla šestorica promatraca koji ce vec u ponedjeljak poceti s radom. Skupina je krenula iz New Yorka u subotu pošto je Vijece sigurnosti odobrilo rezoluciju kojom odobrava njihovo razmještanje u zemlju i nadgledanje krhkog primirja.

Promatraca bi ukupno trebalo biti 30, a ostali ce stici u danima koji slijede. Medunarodni izaslanik Kofi Annan, cijim je posredovanjem dogovoren mirovni plan, nada se da ce s vremenom njihov broj porasti na 200.

Promatracka prethodnica treba ustanoviti kako ce se koordinirati sa sirijskim vlastinma, koliko ce se slobodno moci kretati i koliko ce situacija biti sigurna.

Iako je na snazi prekid vatre izmedu režima i ustanika, najmanje tri osobe ubijene su u napadu snaga sigurnosti na Homs, što je bilo najžešce krešenje primirja otkako je u cetvrtak stupilo na snagu. 


Podijeli: Facebook Twiter