Prvi projekti za energetsku obnovu zgrada stigli iz Labina i Pazina

Prva energetski obnovljena zgrada u Labinu, na Prilazu Kikova (A. ŠĆULAC)
Prva energetski obnovljena zgrada u Labinu, na Prilazu Kikova (A. ŠĆULAC)

Na natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo posredstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dosad su pristigla 624 projektna prijedloga, od kojih njih 170 ima kompletnu dokumentaciju na osnovu koje su za njih dobivene i izjave o spremnosti projektnog prijedloga. Zbog velikog interesa, rok za prijavu na ovaj natječaj produžen je do 31. siječnja, kada će se prijave primati do ponoći odnosno do isteka krajnjeg roka, uključujući i cijeli vikend.

U pripremi 15 novih projekata

Iz Fondovog Sektora za energetsku učinkovitost priopćili su da su među prvim prijavama na natječaj iz Istarske županije stigle one iz Pazina i Labina. Gradska tvrtka Labin stan predala je dokumentaciju za obnovu 32 zgrade, a tvrtka Pazin za četiri zgrade. Sva se dokumentacija na licu mjesta pregledava, a prijaviteljima se daju upute što da dopune ili eventualno izmijene u projektu kako bi bio prihvatljiv za sufinanciranje.

- Želimo mogućnost pogrešaka svesti na minimum te pomoći upraviteljima i predstavnicima stanara da u što većoj mjeri iskoriste sredstva koja prema Operativnom programu Konkurentnost i kohezija do 2020. godine imamo na raspolaganju, izjavio je Mladen Ilijević, voditelj Fondovog tima za energetsku obnovu zgrada.

Tvrtka Labin stan i ranije je uspješno koristila sredstva Fonda te je do sada obnovila 30 labinskih zgrada. Njihove stanare, prema riječima direktorice Dolores Sorić, ne treba puno nagovarati jer su dosadašnja pozitivna iskustva u energetskoj obnovi najbolja reklama za nastavak tog programa. Kaže da je natječaj, s obzirom na EU-procedure, bio nešto zahtjevniji, no uz stručnu pomoć Fonda uspjeli su pripremiti 32 projekta te se nada da će u konačnici svima biti odobreno sufinanciranje.

- Većina ovih zgrada nalazi se u Labinu, no prijavili smo i pet zgrada u općini Raša. Interes Labinjana je velik i već za sljedeći krug natječaja imamo u pripremi 15 novih projekata. Također se nadamo da će se i u Raši intenzivnije krenuti s obnovom, pogotovo ako se kandidirani projekti uspješno realiziraju, rekla je Sorić.

Sufinancira se 60 posto ulaganja

Da će im Fond odobriti 60-postotno sufinanciranje energetske obnove prijavljenih zgrada nada i Neda Bucaj iz tvrtke Pazin, koja je u Fond donijela projekte za četiri zgrade kojima upravlja. Bucaj je pohvalila suradnju koju imaju s Fondom te savjete koje su dobili tijekom pripreme projekata. Iz Fondovog sektora za energetsku učinkovitost apeliraju na sve zainteresirane prijavitelje da ne čekaju zadnji tren nego da što prije kompletiranu dokumentaciju donesu na finalni pregled kako bi dobili Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga te ih mogli i službeno predati na daljnju evaluaciju radi odobrenja sredstava. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter