Prvi potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom MERS-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured za zdravstvo Abu Dabija izvijestio je o prvome potvrđenom slučaju zaraze koronavirusom MERS-om, zabilježenom kod 82-godišnjaka koji je trenutačno hospitaliziran, izvijestila je službena novinska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata WAM.

Pacijent zaražen virusom liječi se i od raka, piše u priopćenju Ureda za zdravstvo te se dodaje da je riječ o prvome potvrđenom slučaju u Emiratima.

Krajem svibnja, Francuska je izvijestila o smrti 65-godišnjaka od posljedica koronavirusa MERS-a, što je potvrdio i patološki nalaz. Utvrđeno je da se pacijent u bolnicu prijavio oko mjesec dana nakon povratka iz Dubaija, gdje se vjerojatno zarazio. No, tada su iz Emirata tvrdili da u njihovoj zemlji nema nijednoga zabilježenog slučaja MERS-a.

Prvi slučaj smrti od posljedica spomenutog virusa registriran je u lipnju 2012. u Saudijskoj Arabiji, državi u kojoj je zabilježeno najviše slučajeva zaraze. Od pojave bolesti prošle godine evidentirano je 65 slučajeva.

Osim u Saudijskoj Arabiji većina izoliranih slučajeva zaraze zabilježena je u Jordanu, Kataru, UAE-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i u Tunisu.

Novi koronavirus ili bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) napada respiratorni sustav, uzrokujući kašalj, groznicu i upalu pluća. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije s početka srpnja, MERS je prouzročio 44 smrtna ishoda od ukupno 77 laboratorijski potvrđenih slučajeva. Smrtnost je vrlo visoka i iznosi 54 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter