Prvi policajac Srbije nakon afere konzul u Zagrebu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović mogao bi, nakon raspleta afere "Prisluškivanje", od prvog srbijanskog policijskog operativca postati diplomat, a srbijanski mediji pišu u utorak da mu je ponuđeno mjesto konzula u Zagrebu. Nakon raspisivanja natječaja za izbor novog ravnatelja policije, Veljoviću će najvjerovatnije biti ponuđeno diplomatsko mjesto u Hrvatskoj, a mogao bi "računati na mjesto konzula ili časnika za vezu u Zagrebu", navodi beogradski "Blic" pozivajući se na svoje izvore u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije (MUP).

Premijer i ministar policije Ivica Dačić ranije je za ovaj list izjavio da je o toj temi "već razgovarao s direktorom Veljovićem", ali izvor "Blica" navodi kako bi "Veljović želio ostati na čelu MUP da bi okončao započete poslove, poglavito istrage koje vodi nedavno formirani antikorupcijski tim".

Veljoviću je zapravo formalno već istekao mandat na mjestu ravnatelja policije, na koje je izabran u vrijeme ministra unutarnjih poslova Dragana Jočića 2006. godine, kad je premijer bio Vojislav Koštunica. Kad je javnosti otkrivena navodna afera "Prisluškivanje", odnosno da postoje nalozi za telefonskim izlistima predsjednika Tomislava Nikolića i vicepremijera Aleksandra Vučića, Veljović je bio na bolovanju, ali se dva dana kasnije pojavio na poslu i obećao temeljitu istragu, najavivši da će se ponovno kandidirati za šefa policije.

Afera "Prisluškivanje" u međuvremenu je ušla u treći tjedan, ali bez konkretnih rezultatata u istrazi, izuzmu li se statistički podaci o broju traženih izlista koje je prošle subote javnosti priopćio Aleksandar Vučić. On tvrdi da se od 1. travnja do 8. studenog ove godine Tomislav Nikolić spominje u 103, a on sam u 84 izvješća o elektronskom nadzoru telekomunikacija i informacijskih sustava, ali je riječ o izlistima komunikacija traženim za osobe koje su bile pod mjerama policijskog nadzora i dijelom o razdoblju prije izbora u lipnju, do kada su Nikolić i Vučić bili u oporbi.

Aktualnog čelnika policije ne dovodi se u vezu s ovom aferom, a mandat na dužnosti koju trenutno obnaša istekao mu je prije godinu i pol. Izvor "Blica" u srbijanskom MUP-u, međutim, tvrdi da Veljović želi ostati ravnatelj i da u tu svrhu pokušava promijeniti dio internih propisa o izboru, prije svega onaj po kojemu ministar unutarnjih poslova vladi predlaže ravnatelja policije. Veljović se pokušava izboriti za to da čelnika policije predlaže Vijeće za nacionalnu sigurnost, računajući da će u tom slučaju imati potporu predsjednika Nikolića i vicepremijera Vučića, tvrdi izvor "Blica".

Ministar policije Dačić tvrdi da on bira ravnatelja i da će i na ovom natječaju važiti ista pravila kao i 2006. kada je tadašnji ministar Jočić na tu dužnost predložio Veljovića. Po novodima beogradskih medija, u konkurenciji za mjesto direktora policije je pet kandidata.

Srbijansko državno odvjetništvo pokrenulo je početkom studenog istragu zbog prisluškivanja predsjednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića nakon što je otkriveno da je u Upravi kriminalističke policije naređeno prisluškivanje njihovih telefona. Sigurnosno-informativna agencija (BIA) izvijestila je Vučića da je "prije tri dana dio Ministarstva unutrašnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon", a da predsjednika Nikolića "prisluškuju duže vrijeme".

Unatoč pokrenutoj istrazi i kategoričkim najavama visokih dužnosnika, uključujući i ministra policije Dačića, da će sve biti temeljito istraženo, a odgovorni uhićeni i procesuirani, konkretnih rezultata još nema. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter