Prvi pobjednici Albino Rojnić i Ivan Iveta

Kušanje vina na smotri u Barbanu
Kušanje vina na smotri u Barbanu

S prvim danima proljeća na Barbanštini je krenuo niz kvalifikacijskih odnosno izlučnih lokalnih smotri vina na kojima se biraju najbolja crna i bijela vina za završno odmjeravanje snaga na središnjoj, a ove godine i jubilarnoj desetoj po redu Smotri vina Barbanštine koja će se održati 13. svibnja. Na prvoj od tri planirane lokalne smotre, održanoj minule subote u Barbanu, birana su najbolja vina s područja mjesnih odbora Barban, Puntera i Hrboki.

Dvadesetak vina, 15 proizvođača

Svoja je vina na ocjenjivanje ponudilo 15 proizvođača, a pred ocjenjivačkim žirijem u sastavu Goran Baćac, Đani Karlić i Drago Kolić našao se 21 uzorak vina, od čega 10 crnih i 11 bijelih.

Pobjednik u kategoriji bijelih vina je Albino Rojnić iz sela Grabri, drugo je mjesto pripalo Nenadu Filipoviću iz sela Frkeči, a treće mjesto osvojili su Renato i Egidio Kleva iz Barbana. U kategoriji crnih vina prvo je mjesto osvojio Ivan Iveta iz Melnice, drugo Ivan Duras iz Hrboki, a treće Bruno Kožljan iz Barbana. Ova tri prvoplasirana bijela i crna vina plasmanom na ovoj lokalnoj predsmotri stekla su pravo sudjelovanja na završnoj smotri u Barbanu 13. svibnja, kada će osim organoleptičkog ocjenjivanja za sva vina u konkurenciji biti napravljena i kemijska analiza.

Nagrađenim vinarima je plakete i prigodne bukalete uručio barbanski načelnik Denis Kontošić, a ugođaj na ovoj smotri koja je privukla stotinjak barbanskih ljubitelja vina glazbom su uljepšali harmonikaši Leonardo Rojnić iz Barbana i Ivan Licul iz Želiski.

Slijede Šajini i Prnjani

Druga lokalna predsmotra za područje mjesnih odbora Šajini, Manjadvorci i Petehi održat će se 22. travnja u Šajinima, a treća, za mjesne odbore Prnjani, Sutivanac i Grandići održat će se 29. travnja u Prnjanima. Sve ove barbanske smotre vina zajedno organiziraju Općina i Turistička zajednica Barbana. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter