Prvi PAPO festival

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na rovinjskom Trgu maršala Tita održan je 1. PAPO festival pod nazivom „Zajedno u zajednici" u organizaciji pulskog Down sindrom centra. Na festivalu je mladež s Down sindromom prvi put u cijelosti javnosti prikazala svoje vještine stecene kroz PAPO program, što je skracenica za program opce rehabilitacije metodom integracije. U tome su im pomogli ucenici i nastavnici iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumicica.

Na festivalu je nastupilo 25 mladih s Down sindromom iz Pule, Vodnjana, Umaga, Delnica, Novog Vinodolskog, Duge Rese, Vrgorca, Zagreba i Velike Gorice. Prilikom otvorenja naglašeno je da ova priredba promice kulturu poštivanja razlicitosti, potice toleranciju i dokazuje da uz podršku obitelji i zajednice ne postoje granice, vec samo mogucnosti razvoja i socijalnog ukljucenja osoba s Down sindromom u cjelokupni život.

Polaznici PAPO programa pokazali su svoje novousvojene vještine kroz cetiri modula. U prvom i drugom su uz pomoc demonstratora Ankice Vazgec iz pulskog Down centra i mentorice Sandre Živolic iz rovinjske Strukovne škole pokazali vježbe posluživanja gostiju na dorucku i rucku. U trecem i cetvrtom modulu pripremani su kanapei i torte, koje su potom gostima i dijeljeni.

Na festivalu su kao gosti nastupili djeca iz skupine Kornjace rovinjskog vrtica Neven, break dance skupina pod vodstvom Fabija Ferlanija i KUD „Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela. Svoje vještine prikazali su i polaznici Down centra, koje je uvježbala Ivana ?ana. Plesna skupina Dawn centra pod vodstvom Renate Bradetic pokazala je tocku rasplesanih konobara.

U sklopu festivala pred hotelom Adriatic je postavljena treca samostalna izložba fotografija Andree Marjanovica, mladica s Down sindromom iz Pule. Andrea je snimao sve dogadaja na trgu, pa imati materijala za novu izložbu. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter