Prvi ovogodišnji bijeg Mathiasa Sandorfa

Jules Verne dobiva pismo s opisima Pazinske jame i Kaštela i rađa se inspiracija za novi roman (D. Š.)
Jules Verne dobiva pismo s opisima Pazinske jame i Kaštela i rađa se inspiracija za novi roman (D. Š.)

Prilično različito u odnosu na lanjske tri izvedbe, u nedjelju navečer je u Pazinu upriličena prva ovosezonska izvedba epizode "Jules Verne: bijeg iz Kaštela" u sklopu programa Istra Inspirit. U traženju najbolje koncepcije kako u jednom događaju posjetiteljima - turistima koji govore više jezika - predstaviti i jedno atraktivno književno djelo koje je radnjom smješteno u Pazin (Verneov roman "Mathias Sandorf") i istovremeno baštinu kraja koji su turisti došli upoznati, ovom je izvedbom učinjen veliki korak naprijed.

Ovaj su put potpuno izostavljeni gornji prostori Kaštela odnosno muzejska unutrašnjost zgrade. Uvodna priča - upoznavanje gostiju s piscem koji traži inspiraciju, a dobiva ju dijelom iz pisma koje mu piše prijatelj opisujući atraktivnost Pazinske jame i Kaštela, a dijelom iz delicija koje mu spravlja vižljasta kuharica Marie - smještena je u "Sobu Julesa Vernea", odnosno prostor bivšeg restorana, iz kojeg se potom ulazi u dvorište Kaštela s decentno aranžiranim stolovima i stolicama i komornim glazbenim sastavom.

Dramaturška inovacija u odnosu na prijašnje izvedbe je i uvođenje novih likova, dvojice najpoznatijih Verneovih junaka - kapetana Nema i Phileasa Fogga - koji piscu također pomažu u razradi prvotne književne ideje. Kroz dvosatni program tako zapravo pratimo nastajanje romana "Mathias Sandorf", u što je s brojnim interaktivnim epizodama uključena i publika, dijelovi fabule ilustriraju se i filmskim insertima, ali i igrokazima s publikom, poput scene suđenja, a kuharica Marie publici također višekratno servira delicije kojima potiče piščevu maštu, ali time ujedno predstavlja i istarsku enogastronomsku baštinu, a da večer ne bude jednolična, više se puta svira i pleše.

Pred kraj programa izvrsno liježe akcijska scena bijega Verneovih junaka iz tvrđave u pazinskom Kaštelu, a u epilogu Jules Verne i Marie izlaze među publiku i uz njenu pomoć dolaze do najboljeg naslova "upravo napisanog" romana. Režijski dio posla obavila je Petra Blašković, koja je i nastupala u ulozi kuharice Marie, s vrlo zahtjevnim motivatorsko-animatorskim zadaćama, angažirano je i više profesionalnih glumaca nego u prijašnjim izvedbama, i po svemu viđenom možemo zaključiti da je bijeg Mathiasa Sandorfa iz pazinskog Kaštela kao epizoda Istra Inspirita (inače u cijelom ciklusu od devet izvedbi ocijenjen kao "most sophisticated") prošao kroz još jedno fino dotjerivanje i usavršavanje, a domaći i inozemni gosti ovog programa nisu krili svoje oduševljenje. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter