Prvi Norvežani sletjeli u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak putnika doletjelo je u ponedjeljak ujutro iz Osla na pulsku Zracnu luku novootvorenom linijom niskotarifne kompanije Ryanair iz Irske. Praceni lijepim vremenom i "vjetrom u rep" na pulski su aerodrom stigli nekoliko minuta prije ocekivanja, a uz celne ljude pulske zracne luke i medije, posadu i putnike aviona docekale su i pulske mažoretkinje. Pri slijetanju na pistu avion je doživio i takozvani "vodeni pozdrav" koji je, kako nam je kasnije pojasnio direktor Zracne luke Pula Bruno Rogovic, uobicajen pri otvaranju nove destinacije.



Istaknuvši da je ove godine sezona zapocela ranije nego lani, Rogovic je naveo da je ova niskotarifna kompanija lani u Pulu prevezla cak 53 tisuca putnika. Najave su za ove sezonu obecavajuce te se, istaknuo je, ocekuje povecanje broja putnika za desetak posto. U Zracnoj se luci nadaju da ce se ove godine prijeci magicna brojka od 400 tisuca putnika.
Rogovic je podsjetio da Ryanair, osim iz Osla, leti i za Bruxselles, London, Pariz i Frankfurt, a osim ove "low cost" kompanije na pulski aerodrom stižu i avioni niskobudžetnih kompanija Germainwings, Norwegian, finske kompanije Blue 1, a od svibnja pocinje letjeti i nova kompanija Jet2.com iz Engleske.

- Skandinavija je tržište koje obecava, najave za dolaske su jako dobre, a naša je luka spremna za izazove te cemo sezonu odraditi bez problema i zastoja, zakljucio je Rogovic te dodao da se nada da ce Istrani znati prepoznati prednosti ove niskotarifne kompanije te i sami posjetiti sjever Europe. (B. PETROVIC/Foto: D. MEMEDOVIC)

U Puli lani deset posto više nego 2010.

"Prošla godina bila je uspješna turisticka godina s obzirom na povecan broj dolazaka turista za osam posto i na povecanje nocenja od deset posto. Turisticka zajednica se nastoji inkorporirati u društveni život Pule i sudjeluje u manifestacijama u gradu i u organizacijskom i u financijskom smislu.

Uvijek se može i bolje, ali 2011. godinu mogu ocijeniti uspješnu. Ocekujemo da ce dobra biti i ova godina, imat cemo puno gradevinskih radova po gradu koje ce biti teško pomiriti s turizmom, ali apeliram na strpljenje i razumijevanje kako bi nam svima bilo lakše", rekao je pulski gradonacelnik Boris Miletic na skupštini Turisticke zajednice Grada Pule.

"Najvjerniji gosti su bili Nijemci kojih je uvijek najviše, pa Talijani i Austrijanci, ali rastu i oni "manji" te nam se vracaju Rusi, Nizozemci, Cesi, Poljaci. U 2012. ce prema najavama biti isto dobra, iako je još rano govoriti. TZ i dalje nastavlja sa svojim dosadašnjim manifestacijama, a lani smo pokrenuli nove programe "Pula pleše" i "Biramo najljepše izloge", rekla je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a.

U 2011. TZ je ostvario prihode od sedam milijuna kuna što je tri posto više od planiranog. U Istri je, bez cartera, ukupno ostvareno preko 20 milijuna nocenja, a u Puli 1,2 milijuna. (T. GRBIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter