Prvi nastavni sat - zdravstveni odgoj


Zdravstveni odgoj u osnovnim i srednjim školama provodit će seeksperimentalno od početka ove školske godine u svim školama u četiri modula, a njegovi sadržaj i teme integrirani su u nastavu prirode i društva, prirode, biologije, psihologije, tjelesne i zdravstvene kulture i sata razredne zajednice. Najavio je to ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović predstavljajući prijedlog kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Pravilna prehrana

U sklopu modula živjeti zdravo podučavat će se pravilnoj prehrani, osobnoj higijeni, tjelesnoj aktivnosti, a radit će se i na mentalnom zdravlju. Prevencijom ovisnosti nastojat će se upozoriti na rizično ponašanje, obrađivat će se legalne i ilegalne droge, nastojat će serazvijati socijalne vještine. U sklopu tog modula raspravljat će se i o kockanju i klađenju mladih, te o opasnostima sprege mladih vozača, snažnih automobila i alkohola.

Prevenirat će se i nasilničko ponašanje, od nasilja među vršnjacima, nasilja u vezi, nasilja na stadionima, pa do nasilja do kojega dolazi korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Jedan modul posvećen je i rodnoj, odnosno spolnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju, a u njemu će se govoriti o odgovornom spolnom ponašanju, toleranciji spram seksualnih različitosti, ravnopravnosti spolova.

Ministar Jovanović kazao je da je cilj uvođenja zdravstvenog
odgoja unapređenje zdravstvene kulture naroda, konkretno prevencija debljine, bolesti srca, ovisnosti,
reproduktivnih bolesti, neželjenih trudnoća. Za kurikulum je kazao da je zasnovan na znanosti, a ne na političkimili vjerskim stavovima.

Učenje kroz praksu

Jovanović je podsjetio na rezultate istraživanja među učenicima prema kojima njih dvije trećine ne jede svakodnevno voće i povrće, svaki peti ne pere zube. Namjera je i postići ciljeve Svjetske zdravstvene organizacija prema kojima bi do 2020. trebalo među učenicima za 20 posto smanjiti konzumiranje alkohola i droga, neželjene trudnoće, ozljede, samoubojstva, a povećati za 20 posto broj onih koji
ne puše.

Vanjska članica Povjerenstva za izradu kurikuluma Sanja Musić Milanović iz Škole narodnog zdravlja
"Andrija Štampar" ustvrdila je da ne stvaramo zdrave životne navike te da je moto pri izradi kurikuluma bio
učenje kroz praksu. Založila se da od prvog do četvrtog razreda osnovne škola prvi nastavni sat bude posvećen zdravstvenog odgoju. (T. PONOŠ)


Podijeli: Facebook Twiter