Prvi nalazi nisu zainteresirali konzervatore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pulskoj rivi, gdje traje izgradnja obalnog kolektora, trenutno se grade "piloti" betonskih armiranih zidova s obje strane gradevinske jame, kao zaštita koja ce omoguciti polaganje cijevi kolektora. Sami gradevinski radovi ce potrajati do kraja godine. Iako se prolaznicima cini da se od pocetka radova na rivi ne dogada ništa spektakularno, izvodaci tvrde da sve tece planiranom dinamikom.

Prvi zahvati poceli su u središnjem dijelu Flaciusove ulice te dionici od zgrade Lucke kapetanije do semafora na rivi. Upravo te dvije dionice važne su za koliko-toliko normalno funkcioniranje Pule, stoga je prioritet ovdje zgotoviti radove što prije. To ce ovisiti i o arheološkim nalazištima, koja se ocekuju na podrucju Flaciusove (kod Pošte) te raskrižja Rive i Ulice sv. Ivana (kod semafora).

Trenutno radi 40-ak radnika triju izvodaca: zagrebacki Viadukt zadužen je za radove na rivi, GP Krk "operira" u Flaciusovoj, a GK GRUPA Varaždin je s dvije bušilice na obje lokacije. Upravo Varaždinci odraduju najvažniji dio posla u pocetnoj fazi - izgradnju zaštitnog zida gradevinske jame uz pomoc visokih bušilica cija šuplja svrdla u tlo injektiraju beton.

- Riva je u prilicno lošem stanju. Usto, poznat je bio i problem visoke razine podzemnih voda i mora te blizina zgrada, i zato je potreban kvalitetan zaštitni zid gradevinske jame, tvrdi Igor Stari, direktor Herculanee.

Na Rivi je rijec o bušenju na dva do cetiri metra dubine, ovisno o konfiguraciji terena, a u Flaciusovoj ulici buši se do 5-6 metara dubine.

Nakon skidanja pocetnog asfaltnog sloja arheolozi zasad nisu imali posla, jer je rijec tek o površinskom kopanju. Štoviše, saznajemo od izvodaca radova, još nije niti potpisan ugovor izmedu arheologa i izvodaca. Na jucerašnjem koordinacijskom sastanku, kojem su prisustvovali i konzervatori, potvrdeno je da su pronadeni tek kameni kanalizacijski kolektor i kanali. Oni isti kojima je pocelo zagadivanje Pulskog zaljeva fekalnim vodama.

Izgradnja obalnog kolektora kanalizacijskog sustava duž rive završni je cin izgradnje "kralježnice" pulske kanalizacije kojim ce se zaustaviti izlijevanje fekalnih voda u pulski zaljev. (G. ROJNIC)

STANOVNICI PUNTE ISPRICALI SU NAM KAKO JE ŽIVJETI S "MIRISIMA" KOJE IZ PULSKOG ZALJEVA NOSI JUŽINA. VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter