Prvi musliman na čelu britanske prijestolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Član laburističke stranke Sadiq Khan izbaran je za gradonačelnika Londona, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni u noći s petka na subotu, čime je Khan postao prvi musliman na čelu britanske prijestolnice.

Sin pakistanskoga imigranta, vozača autobusa, dobio je 1.310.143 glasa, dok je njegov glavni suparnik, konzervativac Zak Goldsmith, sina milijardera Jimmyja Goldsmitha dobio 994.614 glasova.

Tijekom oštre kampanje u kojoj ga je glavni konkurent optuživao za veze s islamskim ekstremistima, Khan, 45-godišnji bivši borac za ljudska prava obećao je u prvom govoru nakon službene objave rezultata da će biti "gradonačelnik svih stanovnika Londona".

-"Ovi izbori nisu protekli bez polemika, a ja sam ponosan što je London danas izabrao nadu, a ne strah, jedinstvo, a ne podjele", rekao je nakon objave rezultata u City Hallu, ispraćen pljeskom pristaša.

-"Nadam se da se više nećemo suočavati s tako teškim izborom. Strah nam ne donosi više sigurnosti, on nas samo čini slabijima, a politika straha ne iskazuje dobrodošlicu u naš grad", dodao je.

U trenutku dok je Khan govorio, kandidat stranke ekstremne desnice Britain First Paul Golding, koji je stajao iza njega s drugim kandidatima, okrenuo mu je leđa.

Šef laburističke stranke Jeremy Corbyn na Twitteru je čestitao Khanu napisavši kako jedva čeka da s njim počne surađivati "kako bi London postao grad pravedan za sve".

Zastupnik Tootinga, južne londonske četvrti, Khan će na dužnosti gradonačelnika naslijediti ekscentričnoga konzervativca Borisa Johnsona, pristašu izlaska Velike Britanije iz Europske unije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter