Prvi MIG 21 stigao iz Ukrajine u Hrvatsku

Prvi MIG-21 BIS koji je bio na remontu u Ukrajini stigao u Hrvatsku (Arhiva)
Prvi MIG-21 BIS koji je bio na remontu u Ukrajini stigao u Hrvatsku (Arhiva)

Prvi zrakoplov MIG-21 BIS koji je bio na remontu u ukrajinskom Zavodu u Odessi, stigao je u subotu u zagrebačku zrakoplovnu bazu Pleso, priopćio je MORH. Utovaren na dva kamiona, u popodnevnim je satima prešao mađarsku granicu i ušao u Hrvatsku.

U utorak, 15. travnja u Zagreb stiže i ukrajinski tim od 11 inženjera i tehničara koji će s hrvatskim kolegama ponovno sastaviti zrakoplov i pripremiti sve za završna testiranja i na kraju primopredaju HRZ-u i PZO-u, stoji u priopćenju. Drugi remontirani MIG 21 BIS krenuo je u petak iz Ukrajine i njegov dolazak u Hrvatsku očekuje se sredinom idućeg tjedna. Ostala tri remontirana zrakoplova MIG 21 BIS uspješno su završila s testiranjima i u tijeku je njihova priprema za transport u Hrvatsku.

Svakih nekoliko dana, ovisno o preliminarnom pregledu u Ukrajini, utovarit će se u kamione i krenuti za Zagreb. Prošlog su tjedna u Ukrajini uspješno završeni i testni letovi MIG-a dvosjeda koji će biti pripremljen za transport u Hrvatsku nakon završnih podešavanja, bojanja i pregleda remontne dokumentacije. Kako podsjeća MORH, ukrajinska strana, kao isporučitelj, odgovorna je za zrakoplove sve do potpisivanja dokumenta o završnom prijemu u Hrvatskoj.

Sukladno potpisanom ugovoru, MORH će platiti remontirane zrakoplove tek nakon njihova završnog prijema u Zagrebu, uz primjenu svih elemenata ugovora, stoji u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter