Prvi ljetni vikend donio gužvu na granicne prijelaze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi ljetni vikend u 2012. donio je uobicajenu gužvu na istarske granicne prijelaze. Podaci Policijske uprave istarske otkrivaju da je gro stranih turista stigao još u petak 22. lipnja, kada je u Hrvatskoj bio neradni dan.

U 24 sata kroz dva bujska granicna prijelaza stigle su 42 tisuce stranih turista, a kroz Buzet njih još 789. U subotu do 12 sati intenzivirao se promet na Požanama, gdje je ušlo 6.300 stranih putnika, dok je u Kaštelu i Plovaniji zabilježena uobicajena gustoca od 20 tisuca putnika te je, s obzirom na ustaljeni intenzitet ulaza, vjerojatno do kraja dana ta brojka udvostrucena i zabilježeno više od 40 tisuca ulazaka, kao i u petak.

Što se tice izlazaka gostiju, njihov je broj na pocetku turisticke sezone upola manji od ulazaka u petak i subotu do 12 sati. Odnosno u tom je razdoblju došlo 69 tisuca turista te su istodobno otišle 32 tisuce.

Po pitanju domacih putnika, njihov je broj nešto veci na izlazu, nego na ulazu u zemlju. No primjetna je promjena odabira granicnog prijelaza, ovisno o danu. U petak je na bujskim prijelazima zabilježeno 10,5 tisuca domacih putnika te još 1,2 tisuce na buzetskom. U subotu do 12 sati domaci su podjednako odabirali bujske i buzetske prijelaze, s bitnom razlikom da su Požane zabilježile ustaljen promet domacih, koji su ocito u velikoj mjeri izbjegavali Kaštel i Plovaniju zbog ocekivane gužve stranaca.



Ti statisticki podaci policije na terenu su izgledali ovako: na izlazu s Istarskog ipsilona, odnosno 2,8 kilometara nakon naplatnih kucica Umag, pa sve do Kaštela protezala se kolona vozila duga 3,9 kilometara. Odnosno da bismo prevalili tu udaljenost, trebalo nam gotovo sat vremena, od 10.30 do 11.30 sati. Ta gužva se na dvije istosmjerne trake Ipsilona duplirala pa možemo zakljuciti da je prema Kaštelu puzala kolona dugacka izmedu pet i šest kilometara.

Interesantno je da se na dvotracnom Ipsilonu vozilo puževim korakom, a kada su se dvije kolone spojile u jednu, promet je naglo ubrzao sve do granicnog prijelaza. Mnogi putnici s Ipsilona mogli su ubrzati svoj put do Slovenije da su krenuli prema granicnom prijelazu Plovanija, no radije su nastavili prema Kaštelu. Medutim, Plovanija je bila najcešci izbor onih koji su dolazili starom cestom iz Kaštela.

Najbolje su prošli oni koji nisu slušali navigacijske uredaje i izašli s Ipsilona u pravcu Buja. Potom starom cestom do Kaštela, a na kružnom toku do Plovanije. Onaj tko je trebao put Kopra, mogao je odmah nakon tog granicnog prijelaza skrenuti desno i prikljuciti se na cestu Dragonja - Kopar. Do istog smo zakljucka došli i krajem srpnja prošle godine. Tada, kao i danas, bilo je bitno držati se desne trake na autoputu jer se kod naplatnih kucica, i nakon njih, cesta širi s desne strane za nove kolnicke trake, što omogucuje brži protok, a tko ostane u lijevoj traci, vozi sporije. Piše P. GREGOROVIC; snimila J. PREKALJ)

Avionima stiglo 8.000 putnika, vecinom Rusa


U Zracnu luku Pula u subotu je sletjelo 28 aviona koji su dovezli 8.000 putnika. Zanimljivo je da više od polovice pristiglih putnika u Pulu cine državljani Rusije. Najcešce su doletjeli iz Moskve. Bilo je i putnika koji su došli avionima iz Ukrajine, Njemacke, Nizozemske i Srbije, ali Rusa je bilo znacajno više od ostalih.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter