Prvi kuharski majstor izvan Italije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anton Toni Cehic, ucitelj slasticarstva i strucni savjetnik u rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumicica, proteklog je tjedna u Vareseu primio odlicje, medaljon, diplomu i znacku najprestižnijeg profesionalnog reda Talijanske federacije kuhara, Reda profesionalnih majstora i šefova kuhinja.

Odlicje su mu urucili predsjednik federacije Paolo Caldana i rektor tog reda Giorgio Nardelli. Anton Cehic prvi je majstor ovog reda koji nije Talijan. Dosad je status maestra i executive chefa dobilo 190 clanova, a zadržalo njih 130. Za zadržavanje statusa treba neprestano biti aktivan, a jedan od uvjeta za primanje u ovaj prestižni krug je i nesebicno prenositi mladima znanja i vještine.

"Doživio sam to ne samo kao osobno priznanje, vec i kao pocast sredini iz koje dolazim te školi u kojoj djelujem od 1992. godine. Najviše zahvala ide mojem bivšem ravnatelju Radenku Matijašecu, koji je podržao svaku inicijativu i projekt još od prvog susreta s clanovima ove federacije na sajmu Alimenti u Udinama 1995. godine. Primanje u ovaj red doživljavam ujedno i kao najvece priznanje za gotovo cetiri desetljeca rada u struci", rekao je Cehic.

Titulu majstora dobio je još 2007. godine, ali mu je tek sada dodijeljena jer je tada boravio u SAD-u, kao clan nacionalne gastro reprezentacije te kuhao za predstavnike UN-a u New Yorku.

U Talijansku federaciju kuhara, osnovanu 1978. godine, uclanjen je još od 1999., kad je osnovan Red profesionalnih majstora i šefova kuhinje, te je bio izabran u Upravni odbor sekcije kuhara iz Udina, odnosno saveza kuhara regije Friuli-Venezia-Giulia.


Podijeli: Facebook Twiter