Prvi korak prema Michelinovim zvjezdicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet poznatih i uglednih istarskih restorana ušlo je u prestižnu europsku udrugu mladih kuhara Jeunes Restaurateurs d'Europe (JRE), koja je prvi korak za dobivanje Michelinove zvjezdice. Ostvarili su to restorani San Rocco iz Brtonigle, Damir i Ornela te Pepenero iz Novigrada, Milan iz Pule i Batelina iz Banjola. U udrugu nisu ušla još dva predložena restorana - Valsabbion iz Pješcane Uvale i Monte iz Rovinja, jer JRE smatra da su njihovi kuhari vec isprofilirani i da su svojom kvalitetom nadišli njihove kriterije.

Ovi su restorani postali clanovi asocijacije koja okuplja 350 ugostitelja iz deset zemalja i promice poštivanje tradicije te kreativnost i inovativnost kod mladih kuhara pod motom talent&passion, na njezinoj skupštini proteklog vikenda u Madridu. Procelnik županijskog odjela za turizam Denis Ivoševic, koji je ujedno inicirao ukljucenje u ovu udrugu prije dvije i pol godine, tom je prilikom predstavio Istru kao gourmet destinaciju te kandidirane restorane.

"Uistinu smo presedan jer smo jedina clanica koja je ušla u ovi asocijaciju a nije iz Europske unije, što je jedan od uvjeta za uclanjenje. Da bismo došli u poziciju da skupština JRE-a o nama raspravlja, trebali su nas predložiti clanovi iz dviju drugih zemalja. Isto tako, da bi neki restoran postao clanom JRE-a, potrebno je da je da bude uvršten u najmanje tri medunarodna i domaca gourmet vodica, vlasnici ne smiju imati manje od 23 ili više od 37 godina i moraju promicati moto udruge talent&passion. Nas su predložili Slovenija i Italija koje su za nas i lobirale u posljednjih godinu i pol dana. Za njih je bilo bitno da udemo u udrugu jer prakticki nakon Udina i Vipave u Sloveniji završava ciklus restorana koji su clanovi JRE-a, a njima je interesu da se ono produži na Istru gdje vec poznaju odabrane restoran", kaže Ivoševic.

Sljedece godine pet ce istarskih restorana udruženo, na celu s Teom Fernetichem iz San Rocca, kojeg je na to mjesto predložila skupština JRE-a, sudjelovati na seminarima i radionicama i suradivati s ostalim restoranima - clanicama udruge iz drugih zemlja. Takoder ce biti uvršteni u vodice nacionalnih ogranaka JRE-a. Buduci da u Hrvatskoj još nije osnovan ogranak, što je medu ostalim takoder jedan od nacina kako postati clan ove asocijacije, istarski restorani ušli su u clanstvo medunarodnog JRE-a kao pojedinci. Medutim, plan im je do 2011. osnovati ga i u njega ukljuciti restorane iz ostatka države.


Podijeli: Facebook Twiter