Prvi korak do uređenja najvažnijih 13,5 tisuća četvornih metara Rovinja

Obnovljena je rovinjska fontana, a uslijedit će i uređenje cjelokupnog trga (Milivoj MIJOŠEK)
Obnovljena je rovinjska fontana, a uslijedit će i uređenje cjelokupnog trga (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon punih dvadeset godina od ugradnje kolektora, a time i uređenja podzemne infrastrukture Trga maršala Tita, početkom tjedna raspisan je natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja njegovog uređenja kao i okolnih trgova. Sveukupno riječ je o 13,5 tisuća, možda za grad najvažnijih, kvadratnih metara koji predstavljaju i žilu kucavicu Rovinja.

Šaht do šahta

Vijest o raspisivanju natječaja dočekana je s olakšanjem i odobravanjem. Dva desetljeća crnog pokrova asfalta, kao i prazan trg kojeg Rovinjci nerijetko zbog raspuklina i ogromnog broja metalnih poklopaca nazivaju i Šahtar trgom, bio je predugo najtamnija mrlja turističkog Grada, višestruko nagrađivanog turističkog šampiona Jadrana.

Idejno - urbanistička rješenja tek su prva, no vrijedna stepenica projekta. Ocjenjivačka komisija u sastavu Saša Bradić, predsjednik te Berislav Iskra, Alan Kostrenčić i Silvije Novak (redom renomirani i priznati arhitekti) te u ime Grada Rovinja Marino Budicin (dogradonačelnik i povjesničar) odabrat će najbolje rješenje do 31. siječanja 2017. godine. Slijedi donošenje plana za pribavljanje sredstava za 2018. godinu kada bi se trebala osigurat financijska sredstva za glavne i izvedbene projekte glavnog Trga i manjih trgova, kao i projekte oborinske vode i ambijentalne rasvjete.

-Riječ je o projektu od posebne važnosti za grad i građane te će se njegovoj realizaciji pristupiti s jednakom pažnjom i uvažavanjem mišljenja i ideja struke. Naime, tek nakon odabira najuspješnijeg i najboljeg idejno urbanističko-arhitektonskog rješenja moći ćemo ići naprijed, pa je to i glavni razlog zamolbe izrađivačima da se u što većem broju i sa što više kvalitetnih radova odazovu pozivu investitora, poručila je Galena Grahovac, savjetnica Odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i izdavanje akata Grada Rovinja, ujedno i u funkciji tajnice natječaja.

Prvi korak

Nije naodmet spomenuti i visinu nagradnog fonda natječaja od 250 tisuća kuna. Naime, Grad Rovinj je kao investitor za prvu nagradu, odnosno za najbolje idejno rješenje osigurao 100 tisuća, za drugu 62.500, treću 37.500 kuna, odnosno za četvrtu i petu  37.800 i 25.200 kuna.

Na ključno pitanje kada bi Rovinjci mogli dobiti uređen, osvijetljen, popločen i ozelenjen Trg maršala Tita, kao i kvalitetno uređene okolne trgove decidiranog odgovora nema. Jer, kako kažu predstavnici investitora - sada je najvažnije napraviti prvi korak. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter