Prvi koraci suradnje Pazina i Gevgelije

Kiro Janišlijev, Zoran Sloković i Ranka Šepić (M. RIMANIĆ)
Kiro Janišlijev, Zoran Sloković i Ranka Šepić (M. RIMANIĆ)

Susret Pazina i Gevgelije u sklopu projekta "Connect-exchange-act/Spajanje-razmjena-djelovanje", vrijedan 7,5 tisuća eura, financiran je iz EU programa Europa za građane, Mjera: bratimljenje gradova uspješno je proveden, izvijestio je na konferenciji za novinare Zoran Sloković, predstojnik Ureda grada Pazina. U sklopu projekta u ponedjeljak, 14. rujna potpisana je povelja o bratimljenju dvaju gradova, a potpisali su je gradonačelnici Pazina i Gevgelije, Renato Krulčić i Ivan Frangov.

Kiro Janišlijev rukovoditelj međuopćinske suradnje-koordinator projekta iz Gevgelije potvrdio je da je susret bio plodan i da su oni, a vjeruje i kolege iz Pazina, tijekom ovog susreta dosta toga doznali i što je najvažnije, u ovom projektu, upoznali su se građani dva grada i time otvorili mogućnosti buduće suradnje. Prvi dan boravka u Pazinu protekao je u upoznavanju kulture i kulturnih aktivnosti, a gosti su posjetili pazinske muzeje, kojima su se dogovorene zajedničke aktivnosti na razmjeni izložbi, ponajprije likovnih, jer u Gevgeliji uspješno djeluje likovna kolonija. Isto tako moguća je i suradnja i na drugim zajedničkim kulturnim projektima.

Posebno je uspješan bio posjet vinariji Angelini u Pazinu, dodao je Janišlijev, gdje su gosti iz Gevgelije vidjeli proces proizvodnje vina. Organiziran je i posjet pazinskim obrazovnim ustanovama vrtiću, osnovnoj i srednjim školama. Janišlijev smatra da uspješnom radu udruga u Pazinu doprinosi i to što je bivša vojarna preuređena u društveni centar, a to može biti poticaj da se i u Gevgeliji nešto slično osmisli.

Savjetnica za vođenje projekata i manifestacija u Gradu Pazinu Ranka Šepić dodala je da na području školstva između Pazina i Gevgelije postoje velike mogućnosti suradnje i to ponajprije kroz razmjene učenika, ali i profesora. Ona smatra kako su uspješnom realizacijom projekta "Connect-exchange-act/Spajanje-razmjena-djelovanje" stvoreni preduvjeti i za druge EU projekte na koje se zajednički mogu kandidirati Hrvatska i Makedonija. Posebno su zanimanje gosti iz Gevlegilje pokazali za djelatnost LAG-a Središnja Istra, budući da je trenutno Makedonija u postupku osnivanja LAG-ova. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter